Češi podporují ochranu životního prostředí, když je to nic nestojí

Studie Masarykovy univerzity o postoji Čechů k přírodě a životnímu prostředí dokazuje, že většina Čechů se staví k řešení problémů životního prostředí kladně. Osobně se zapojit do ochrany ovšem příliš nechtějí.

Podle nového výzkumu schvaluje významná část obyvatel, aby se český stát aktivně angažoval v řešení problémů životního prostředí. "Stojí za pozornost, že například opatření proti odpadům, znečištění vod a znečištění ovzduší podporuje česká veřejnost dokonce více než řešení korupce," poznamenal odborný garant výzkumu Jan Krajhanzl.

Ze všech mediálních témat Čechy nejvíce zajímá příroda (80 % veřejnosti), velmi významně také životní prostředí (68 %). Obě témata se umístila s náskokem před politikou i bulvárem. "Zaujalo nás, že největší vliv na vztah Čechů k přírodě a životnímu prostředí má jejich životní styl, konkrétně témata, která je zajímají v médiích," okomentovala spoluautorka výzkumu Renata Svobodová.

K osobnímu zapojení do ochrany přírody a životního prostředí se ovšem Češi staví rezervovaně. Většina třídí odpady, upřednostňuje kohoutkovou vodu před kupováním balené a snaží se snižovat svou spotřebu vody a energie. Omezit cestování osobním automobilem nebo nakupovat ekologické výrobky se jim už moc nechce.

"Většina Čechů chrání životní prostředí tehdy, pokud se jim to ekonomicky vyplatí. Zároveň otevřeně sdělují, že nejsou ochotni se kvůli ochraně životního prostředí příliš omezovat," dodal spoluautor výzkumu Tomáš Chabada.

Výsledky nového průzkumu jsou důležité také pro Ministerstvo životního prostředí. "Na jedné straně výsledky ukazují, jak vysoká očekávání mají lidé od státu, a tím od Ministerstva životního prostředí, který má být hlavním garantem dobrého životního prostředí a kvality přírody. Na druhé straně se ukazuje, jak jsou Češi opatrní na peníze, které sami vydávají v zájmu ochrany životního prostředí," sdělil k výsledkům průzkumu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Ministerstvo proto nabízí řadu motivačních dotačních programů, aby se lidé do ochrany zapojili. Například na dostupnou pitnou vodu, zachycování deštné vody a úsporu energií v domech. Aktuálně financuje osvětu v rámci kampaně #dostbyloplastu.

Z výzkumu plyne, že přibližně třetina společnosti není přesvědčena o tom, že má smysl chránit životní prostředí a přírodu. "Tahle skupina je pro nás velmi důležitá. Bez pochopení a zapojení co největšího počtu obyvatel budeme v budoucnu jen těžko prosazovat principy sdílené ekonomiky nebo bezodpadového hospodářství," dodal ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Výsledky pochází z první rozsáhlé studie "Vztah české veřejnosti k přírodě a životnímu prostředí" od autorů z Masarykovy univerzity. Ta nabízí souhrn více než 80 průzkumů veřejného mínění z posledních let spolu s novým výzkumem. Vznik publikace podpořil Státní fond životního prostředí a Ministerstvo životního prostředí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy