Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.07.2018 16:52:30

Fidelity: Chyba v politice Turecké centrální banky ovlivní dění na rozvíjejících se trzích

Turecká centrální banka včera k velkému zklamání ponechala týdenní repo sazbu nezměněnou na 17,75 %. Jedná se o zásadní politickou chybu a zmeškanou příležitost posílit důvěru, kterou banka získala po zvýšení o 500 bazických bodů, což proběhlo během druhého čtvrtletí, říká společnost Fidelity. Trhy očekávaly zvýšenou sazbu, a to dokonce o 100 bazických bodů. To bylo také považováno za absolutní minimum nutné k uklidnění obav investorů ohledně budoucího vývoje země.

Včerejší schůzka monetárního výboru byla prvním plánovaným jednáním po kontroverzních změnách v kabinetu prezidenta Erdogana, k nimž došlo po červnových volbách. Prezidentův zeť Berat Albayrak byl jmenován ministrem nově spojeného Ministerstva financí a státní pokladny. To vyvolalo značnou nervozitu u investorů ohledně nezávislosti centrální banky a politického pragmatismu před volbami v březnu 2019.

Protože nedošlo k žádným změnám sazby, zřetelně se ukazuje oslabení důvěry ve snížení inflačního očekávání Turecka. Po předchozím nárůstu úrokových sazeb o 500 bazických bodů bude nyní růst Turecka pravděpodobně poněkud ochlazovat, což však může zlepšit krátkodobý výhled schodku běžného účtu Turecka. Zbývá jen sledovat, zda se Turecko posune na udržitelnější růstovou trajektorii, než jakou jsme zaznamenali v uplynulých 12 měsících.

Na základě včerejšího vývoje zaujímáme opatrný postoj u liry a dluhopisů denominovaných v lokální turecké měně. Očekáváme, že na trhu se odrazí dodatečná riziková prémie. Navíc pokračující obchodní protekcionistická rétorika USA, vedená stylem oko za oko, zub za zub, má potenciál stát se hlavním stimulem pro růst rozvíjejících se trhů.

Svůj názor na medvědí trajektorii rozvíjejících se trhů bychom změnili pouze za předpokladu, že by se objevily jasné důkazy toho, že FED upouští od svého zpřísňování politiky, tlumí diskuzi okolo globálních obchodních válek, a nastal by ostrý nárůst dynamiky růstu rozvíjejících se trhů nebo další významné fiskální stimuly z Číny.

Autorem textu je Paul Greer, portfolio manager Fidelity International

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688