TNBiz (TN.cz)
Investice  |  31.07.2018 10:15:56

Kolapsů z vedra přibývá a může jít i o život

Tropické počasí si vybírá svou daň, záchranáři zaznamenali větší množství kolapsů z horka. Ty mohou být nebezpečné zejména pro starší lidi, kardiaky a astmatiky, v nejhorších případech jim totiž jde o život. Záchranáři proto apelují, aby lidé dodržovali pitný režim a vyhýbali se těžké fyzické aktivitě.

Předpověď počasí je nemilosrdná, i v následujících dnech nás čekají tropické teploty, ve středu by mohlo být až 37 °C. Tropické počasí s sebou přináší zvýšené riziko kolapsů z horka. Například pardubičtí záchranáři vyjíždějí každý den hned k několika případům.

Nejvíce kolapsových stavů z veder zaznamenávají operační střediska zejména na začátku vlny veder, pak si lidé podle Vítězslava Sladkého z operačního střediska Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje na horko zvyknou.

„Mezi nejčastější příčiny kolapsů patří nedodržování pitného režimu, nadměrná fyzická aktivita nepřiměřená věku a zdravotnímu stavu, nevhodné oblečení či dlouhý pobyt na přímém slunci," vyjmenovává Sladký.

Zejména senioři se podle něj vystavují nebezpečí bezdůvodně, když běžné nákupy a pochůzky obstarávají v poledních hodinách a mnohdy jsou vybaveni nevhodným oblečením z umělých materiálů.

Zdravý organismus většinou ohrožen není, stačí jej zchladit, nechat odpočinout a zavodnit. Starším lidem, kardiakům a astmatikům může jít podle Sladkého o život.

"Pro nás je nejdůležitější po telefonu odlišit běžný kolapsový stav od náhlé zástavy oběhu, kdy je potřeba postiženého začít neodkladně laicky resuscitovat," vysvětluje Vítězslav Sladký a dodává, že právě senioři nemívají pocit žízně a proto je nutné, aby si vedli záznam o příjmu tekutin za celý den.

Nejvhodnějším nápojem k udržování pitného režimu je čistá voda, jemně slazená minerálka, ovocné džusy ředěné vodou, čaje nebo zeleninové šťávy.

Lidé by měli být podle záchranářů opatrní také při konzumaci alkoholických nápojů. Ty kvůli diuretickým účinům odvodňují organismus a i jen malé množství alkoholu může vést k těžkému stavu opilosti.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688