Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.08.2018 09:19:32

Americký trh práce potvrdí svou dobrou kondici (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní pozornost bude patřit americkému trhu práce. Počet nově vytvořených pracovních míst může pozitivně překvapit, míra nezaměstnanosti v červenci nadále poklesne, přesto se ale ukáže, že tlak na mzdy se zvyšuje jen nepatrně. Finální odhad PMI v eurozóně bude upraven mírně nahoru, signalizujíc, že tamní ekonomika se udrží ve fázi expanze i po zbytek roku.

Trh práce ukáže další silný nárůst nových pracovních míst

Dnešní pozornost bude patřit americkému trhu práce. Již dříve tento týden zveřejněný ADP report naznačil velmi solidní tvorbu nových pracovních míst v červenci. Je tedy zřejmé, že „payrolly“ mají prostor překvapit trh pozitivním výsledkem. Americká ekonomika čelí podobné výzvě jako eurozóna. I přes nízkou nezaměstnanost, která podle našich odhadů v červenci nadále poklesne, rostou mzdy mírně. V červenci ekonomové SG odhadují jejich dynamiku na 2,7 % y/y.

Finální čtení Indexu nákupních manažerů v eurozóně za červenec mírně upraví nahoru původní odhad. Nadále zůstávají v souladu s prognózou ekonomů SG, podle které ekonomika eurozóny poroste tempem 0,6 % q/q v třetím a čtvrtém kvartále.

BOE zvýšila sazby - jednomyslně

Bank of England včera podle očekávání zvedla svou základní úrokovou sazbu. Trh však překvapilo, že se pro zvyšování vyjádřilo všech 9 členů bankovní rady. Z prognózy pak vyplývá, že BOE očekává ještě trojí zvýšení během příštích tří let. Bankéře tak netrápí zpomalení růstu HDP v Q1 a očekávají, že se ekonomika vrátí ke stabilnímu růstu 0,4 % q/q. Britská měna reagovala na vyjádření BOE zklamáním, především kvůli projekci pomalého zvyšování sazeb. Ekonomové SG očekávají, že trajektorie sazeb bude přece jen o něco strmější a k dalšímu zvýšení dojde už v únoru příštího roku. Britská libra během včerejšího dne oslabila o 0,2 % na 0,890 GBP/EUR.

Na regionálních trzích klid

Dnešní den je na zprávy z regionu chudý. Český trh bude ještě absorbovat změnu v úrokové sazbě, ke které ČNB včera přistoupila. Regionální měny pak opět zůstanou ve vleku již zmíněných globálních událostí.

Prognóza ČNB korunu nepodpořila

Česká národní banka včera podle očekávání trhu i většiny analytiků zvedla svou základní úrokovou sazbu o 25 bb na 1,25%. Na rozhodnutí bankovní rady česká koruna reagovala bezprostředním oslabením o 4 haléře oproti hodnotě 25,58 CZK/EUR, kde včera ráno otvírala.

Většina trhu si ale počkala na vyjádření guvernéra J. Rusnoka na následné tiskové konferenci a především na prognózu, která obsahuje nový výhled na růst úrokových sazeb. Podle něho ČNB očekává letos ještě 1-2 zvýšení. V průměru by však koruna podle prognózy měla dosáhnout 25,80 CZK/EUR ve třetím čtvrtletí.

Dnes ráno se česká měna nachází na 25,65 CZK/EUR a jak ČNB, tak i trh čeká postupné posilování koruny. Je tedy velice pravděpodobné, že nakonec kurz koruny ve třetím čtvrtletí bude silnější, než jak ČNB ve své prognóze předpokládá. My tudíž zůstáváme u svého dosavadního výhledu, který počítá jenom s jedním zvýšení úrokových sazeb letos v listopadu. Na rok 2019 pak ČNB předpokládá stabilitu sazeb. Trh byl zklamán prognózou ČNB, která vyzněla v holubičím tónu. Česká koruna po zveřejnění oslabila o 8 haléřů na úroveň 25,66 CZK/EUR. Více jsme napsali zde: http://bit.ly/2OENHHS.   

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

04.11.2022Další silná data z amerického trhu práce (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688