Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2018 17:48:50

Důkaz, že nejlepší investice je do dětí

Mohlo by jít o nejúspěšnější venture investici všech dob. V roce 1995 zasadili Jackie a Mike Bezosovi 245 573 dolarů do novorozeného elektronického obchodu svého syna, vyplývá z prospektu vydaného o dva roky později. Byl to obrovský hazard, vzpomínal nedávno Mike Bezos. Hazard, který ale přinesl bohatou úrodu. Podle býčího odhadu agentury Bloomberg mohl rapidní růst společnosti Amazon Jeffa Bezose vynést jeho rodičům při aktuálních cenách zhodnocení až 12 000 000 procent.

„Chci, abyste věděli, jak rizikové to je, protože chci přijít domů na Díkuvzdání a nechci, abyste na mne byli naštvaní,“ prohlásil tehdy Jeff Bezos. O dvacet tři let později se zdá, že si zakladatel technologického giganta může při slavnostní večeři bez ostychu i přidat. Po vstupu na burzu a trojím dělení akcií by mohl mít podíl jeho rodičů hodnotu až 30 miliard dolarů, větší, než majetek spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena, třicátého nejbohatšího člověka podle žebříčku Bloombergu.

Majetek rodičů Bezose nebyl veřejně přiznán od roku 1999. Přestože není jasné, jaký podíl v Amazonu si doposud ponechali, pokračující dary akcií firmy jejich oblíbené charitě naznačují, že nadále kontrolují významný kus druhé nejhodnotnější firmy světa. Mezi lety 2001 a 2016 věnovali Bezos Family Foundation 595 027 akcií Amazonu, vyplývá z dat společnosti GuideStar, která shromažďuje data o neziskových organizacích. Jen 25 000 kusů akcií darovaných v roce 2016 mělo hodnotu 20 milionů dolarů.

Pokud by nedarovali ani neprodali nic, vlastnili by manželé 16,6 milionu akcií, což představuje 3,4% podíl Amazonu a byli by tak po svém synovi druhými největšími akcionáři. Celkové zhodnocení investice by v tom případě činilo 12 000 000 procent.

To je výkon, který by zahanbil i ty nejúspěšnější venture capital investory. Dvacetimilionová sázka japonské SoftBank na Alibabu v roce 2000 vynesla, podle výpočtů Bloombergu, 720 000 procent. Investice Sequoia Capital do komunikační aplikace WhatsApp pak do chvíle, kdy byl WhatsApp akvírován za 22 miliard dolarů Facebookem, vytvořila 36 000% zhodnocení.

Se započtením historický prodejních vzorců a zveřejněných charitativních darů by Jackie a Mike Bezosovi nadále kontrolovali akcie v hodnotě 10 miliard dolarů, vyplývá z analýzy Bloomberg Billionaires Index. A i pokud by veškerý svůj podíl již dávno prodali za nejnižší možnou cenu, vynesl by jim obchod okolo 100 milionů.

Ve chvíli, kdy se hned trojice technologických gigantů blíží tržní valuaci jednoho bilionu dolarů (nebo jí již dosáhla), by se po světě mohla schovávat spousta neznámých tech miliardářů. Pouze insideři a držitelé podílů větších než 5 procent musí své podíly zveřejňovat. V případě Apple to znamená, že lidé s pozicemi až do okolí 50 miliard dolarů nejsou nuceni svou účast zveřejnit. Například spoluzakladatel Apple Steve Wozniak vlastnil v osmdesátých letech až 7,9procentní podíl, po řadě darů a prodejů opcí zaměstnancům za nízkou cenu je hodnota jeho podílu odhadována spíše na miliony, než na miliardy.

A příkladem úspěšného investora v prvotní fázi života firmy je i samotný Jeff Bezos. Ten, podle časopisu New Yorker, v roce 1998 investoval 250 000 dolarů z vlastních úspor do internetového vyhledávače Google. Získané akcie měly již při vstupu Googlu na burzu v roce 2004 hodnotu 280 milionu dolarů. V současné době by se jejich prodejem Bezos stal miliardářem i bez Amazonu, utržil by okolo 8 miliard dolarů.

(Zdroj: Bloomberg, regulatorní zprávy Amazonu, Bloomberg Billionaires Index)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688