kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Alternativní investice  |  07.08.2018 23:36:56

Česká republika patří v počtu bitcoinmatů ke světové špičce

Bitcoinmaty, tedy veřejně dostupné přístroje určené pro výběr nebo vkládání bitcoinů a dalších kryptoměn za fiat měnu, se postupně rozšiřují po celém světě. Včera jejich počet podle serveru Coinatmradar, který jejich rozmístění sleduje, přesáhl 3500. Loni se počet zakoupených a instalovaných bitcoinmatů zvýšil více než o tisícovku, letos pak zatím téměř o 1500 kusů a to i navzdory silnému poklesu kurzu bitcoinu.

V počtu bitcoinmatů patří Česká republika mezi světové mocnosti. Stejný server totiž uvádí, že v České republice je využíváno 59 přístrojů, což nás řadí na 6. místo na světě. Na vyšší příčky asi pomýšlet ani moc nelze, Spojené státy totiž v tuto chvíli evidují 2037 bitcoinmatů, což je suverénně nejvíce. S velkým odstupem následuje Kanada s 536 evidovanými přístroji.

Pro zajímavost lze uvést, že z evropských zemí je ve světovém pořadí čtvrté Rakousko se 151 kusy a Slovensko deváté se 32 bitcoinmaty. Za zmínku stojí také nízký počet těchto přístrojů v „Mekce“ kryptoměn, Japonsku, kde je evidováno pouze 10 kusů. Je však možné, že uvedené údaje nejsou úplné.

Pro Českou republiku vyznívá příznivě i podíl dodavatelů bitcoinmatů. Z dat Coinatmradar je patrné, že druhé místo okupuje společnost General Bytes, která vznikla a sídlí v Praze a své zastoupení má i v zahraničí, konkrétně ve Velké Británii, Spojených státech a v Estonsku. Připadá na ní téměř 27 procent všech bitcoinmatů na celém světě a před ní je pouze americká Genesis Coin s 33,7 procenty.

Nutno dodat, že v České republice ve větší míře provozuje bitcoinmaty také společnost wBTCb, která na zdejší trh jako první uvedla tzv. obousměrné bitcoinmaty. Ty nabízejí možnost jak kryptoměny nakoupit tak je přes automat za fiat měnu prodat. Nyní eviduje u nás a na Slovensku celkem 29 přístrojů.

Pokud jde o nabídku kryptoměn v automatech, mimo bitcoin je hojně nabízen i litecoin. Nyní je možné jej zakoupit v 1738 stanicích. 1121 přístrojů pak nabízí ether a ve 39 evidovaných případech je dokonce možno zakoupit dogecoin. Bitcoin cash pak minulý měsíc zaznamenal největší růst co do počtu automatů, ve kterých je možné jej nově zakoupit.

Často zmiňovanou nevýhodou nákupu nebo prodeje kryptoměn přes bitcoinmaty je nevýhodný kurz oproti například klasické kryptoburze a výše poplatků za tuto službu. Problémem může být i provozovatelem nastavené omezené množství vybraných nebo vložených prostředků. Naopak velkou výhodou může být anonymita, kdy není potřeba registrace a ověření (nebo jen velmi limitované ověření například funkčním telefonním číslem) jako to vyžadují kryptoburzy a také bezpečnost respektive důvěra, jelikož operátoři bitcoinmatů zpravidla nejsou anonymní a do transakce nevstupuje třetí osoba.

The post Česká republika patří v počtu bitcoinmatů ke světové špičce appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688