Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.08.2018 12:05:23

IEA: Klid na trhu s ropou kvůli protiíránským sankcím nevydrží

Světový trh s ropou vstoupil do krátkého období klidu, který ale kvůli americkým sankcím proti Íránu a následnému poklesu vývozu ropy z této země skončí asi ještě letos. Ve své pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Zpomalení hospodářského růstu a související pokles poptávky po ropě by podle ní mohlo přinést globální obchodní napětí.

"Nedávné ochlazení trhu, s krátkodobým uvolněním napětí na straně nabídky, nižšími cenami a slabším růstem poptávky nemusí vydržet," uvedla IEA.

Ceny ropy vystoupily až k 80 dolarům za barel, což je nejvíce od roku 2014. V posledních týdnech ale ceny znovu klesly, neboť Libye částečně obnovila výpadek v těžbě, zatímco Washington signalizoval, že by asijským odběratelům íránské ropy mohl v příštím roce udělit některé výjimky ze sankcí. Washington ale současně upozornil, že se snaží, aby odběratelé ropy z Íránu tento dovoz zastavili úplně.

Írán je třetím největším producentem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Těží zhruba čtyři miliony barelů ropy denně, což představuje asi čtyři procenta světové nabídky.

"Vzhledem k ropným sankcím vůči Íránu a možná v kombinaci s těžebními problémy jinde ve světě může být velmi náročné udržet úroveň celosvětové nabídky. Dosaženo toho možná bude pouze na úkor adekvátních rezervních kapacit," uvedla IEA.

Saúdská Arábie, hlavní regionální nepřítel Íránu a naopak spojenec Washingtonu, přislíbila intervenovat na trhu, aby zabránila oslabení nabídky. Země těží asi 10,4 milionu barelů ropy denně a teoreticky může produkci zvýšit nad 12 milionů. Tím by ale svět zůstal prakticky bez rezerv pro případ výpadku v dodávkách v zemích jako je Libye, Venezuela či Nigérie.

"Další faktor, který je třeba vzít v úvahu, je možnost eskalace obchodního napětí, které může vyústit ve zpomalení hospodářského růstu a následně ve snížení poptávky po ropě," uvedla IEA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688