MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Zákony a právo  |  16.08.2018 19:05:41

Zákon na větší ochranu klientů pojišťoven vyhlášen ve Sbírce zákonů

Větší ochranu klientům pojišťoven zajistí nový zákon o distribuci pojištění a zajištění, který byl ve čtvrtek 16. srpna 2018 vyhlášen ve Sbírce zákonů jako zákon č. 170/2018. Cílem nové právní úpravy je zvýšit kvalitu tuzemských pojišťovacích služeb, zajistit účinnější ochranu spotřebitele a sblížit pojetí regulace tohoto odvětví s ostatními sektory finančního trhu v ČR. Zákon nabude účinnosti 1. prosince letošního roku.

Účinnější ochranu spotřebitele nový zákon zakládá především posílením odpovědnosti pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů za kvalitu jejich distribuční sítě. Rozšiřují se dále dohledové a sankční pravomoci České národní banky, tak aby bylo možné plnění zákonných povinnosti oproti současnosti účinněji vymáhat.

„Naší snahou je poskytnout zákazníkům dostatek srozumitelných informací, které jsou základním předpokladem pro učinění správného rozhodnutí,“ uvádí ministryně financí Alena Schillerová. To je v současné praxi značně limitováno složitě psanými pojistnými podmínkami, což vede k poškozování klientů formou tzv. přepojišťování.Zákon proto klade důraz na srozumitelnost a transparentnost informací o podstatných aspektech pojištění,“ říká Alena Schillerová.

Zavádí se například formulář, který by měl klientům před podpisem smlouvy umožnit snažší srovnání nákladovosti zejména investičního životního pojištění. Ve formě jednoduché tabulky klient obdrží informaci o tom, kolik zaplatí za sjednanou pojistnou dobu na pojistném, co z toho bude použito na úhradu nákladů pojišťovny a co na investice a jaká částka mu bude při dožití se sjednaného věku vyplacena zpět za předpokladu nulového zhodnocení.

Dalším nástrojem proti přepojišťování, který zákon plně přebírá z dosavadní právní úpravy, je regulace zprostředkovatelských provizí a výplaty odkupného u životního pojištění, která byla schválená po dlouhé diskusi v roce 2016.

Zákon dále zvyšuje standard odborné způsobilosti prodejců pojištění. Odbornou zkoušku budou mít povinnost složit jak pojišťovací zprostředkovatelé, tak i přepážkoví zaměstnanci pojišťoven. „Kromě teoretických znalostí bude muset distributor pojištění také nově prokazovat praktické dovednosti nezbytné pro profesionální jednání s klienty,“ uzavírá Alena Schillerová.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688