Nebezpečné spalničky se rekordně šíří Evropou, zabily již 37 lidí

TNBiz, 20.8.2018

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před šířením spalniček v Evropě. Nemocí se nakazilo v první polovině roku přes 41 tisíc dětí i dospělých. Oproti loňskému roku vzrostl jejich výskyt o polovinu. Nemoc si vyžádala 37 obětí.

Evropa se letos potýká s nárůstem počtu nakažených spalničkami. Během první poloviny roku 2018 bylo nakaženo přes 41 000 dětí i dospělých, 37 lidí na nemoc zemřelo. Nejhůře je na tom Ukrajina, kde se touto nemocí nakazilo přes 23 tisíc lidí. Mezi další evropské země, kde se za rok nakazí více než 1000 lidí, patří Francie, Itálie nebo Rusko, informoval britský deník BBC.

Česká republika se také potýká s nárůstem výskytu této nemoci. Od začátku roku bylo spalničkami nakaženo 150 lidí. Loni se stejný počet lidí spalničkami nakazil za celý rok. Lidé si mohou nemoc přivést ze zahraničí, především z turistických oblastí, jež se nacházejí mezi země s větším výskytem spalniček.

Spalničky se projevují příznaky, které jsou podobné nachlazení. Nemoc je doprovázena rýmou, kašlem, horečkou a vyrážkou, která se objevuje většinou čtvrtý den nemoci. Nejohroženější jsou hlavně malé děti, které ještě nebyly očkovány nebo osoby s oslabenou imunitou. Důležitou prevencí je očkování, časté mytí rukou a omezení pohybu v místech s vyšší koncentrací lidí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy