Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  21.08.2018 09:35:26, aktualizováno 09:37:12

Top těžařům klesá produkce, zatímco náklady stále rostou

Horké chvilky zažívali světoví těžaři na konci roku 2015 kdy se cena zlata přiblížila k magické hranici 1 000 USD za jednu trojskou unci. Této hranice naštěstí nebylo dosaženo, nicméně nechybělo málo. Bohužel i takto rapidní pokles si vybíral svou daň. Mnoho těžařských společností muselo redukovat své náklady, docházelo k omezování těžby, uzavírání dolů, k propouštění a celkové redukci, aby vůbec dané firmy přežily. Vždyť cena zlata se dostala k úrovni, která je jakousi hranicí, kdy na 1 000 USD vychází náklady na jednu unci zlata. Ano, různé firmy to mají jinak, jelikož dokážou dané náklady rozmělnit. Záleží také na velikosti společnosti, kdy jedna může mít náklady na jednu unci 1 100 USD a druhá zase např. 900 USD. Nicméně toto období přineslo docela výrazné problémy. Následně však přišel obrat a v roce 2016 se zlato vydalo na svou pouť vzhůru a dá se říci, že započalo svůj nový býčí cyklus. Tato změna přinesla i pozitiva do těžařského sektoru.

Nicméně, i když cena zlata se postupně zvyšuje, vrchol těžařské produkce je podle odborníků již za námi a bude docházet k dalšímu poklesu. Ian Telfer předseda společnosti Goldcorp řekl, že jsme již dosáhli vrcholu těžby zlata a vše co se dalo vydolovat, se již téměř dobylo. Předpokládá, že budoucí produkce bude stále klesat. Není to jen záležitostí společnosti Goldcorp. Podobný pokles, případně jen slabý růst zaznamenává celé odvětví. Vitaly Nesis generální ředitel společnosti Polymetal, se domnívá, že čtvrté čtvrtletí roku 2017 bylo vrcholem těžby zlata. Předpokládá, že se produkce do roku 2022 sníží o 20 %. S tímto názorem souhlasí i jiní představitelé tohoto sektoru. Randall Oliphant bývalý předseda World Gold Council rovněž předpovídal vrchol zlata v roce 2017. Nižší ceny zlata v minulosti zabránily tomu, aby došlo k prozkoumávání nových zdrojů, jelikož náklady byly mnohem vyšší. Mezitím došlo k rychlému vyčerpávání stávajících zdrojů. K vyřešení této situace je potřeba nových a inovativních prostředků, které by pomohly nalézt životaschopné ložiska.

Podívejme se na konkrétní vývoj. V letošním roce zaznamenali tři přední producenti zlata za první pololetí ve srovnání se stejným obdobím v roce 2017, docela výrazný pokles produkce a naopak došlo k růstu nákladů z důvodu vyšších cen energií a rovněž došlo k výraznému snížení peněžních toků.

O zdraví společností vypovídají hodně jejich zisky a čisté příjmy, nicméně u tohoto odvětví, které je náročné na kapitál jsou lepším ukazatelem peněžní toky. Jak již bylo řečeno tři přední producenti zlata na světě (Goldcorp, Barrick a Newmont) zaznamenali za první pololetí roku 2018 ve srovnání s prvním pololetím 2017 pokles produkce o téměř 15 %. Největší pokles zaznamenala společnost Barrick, jejíž produkce klesla o více než 22,8 %, následně společnost Goldcorp, kde pokles činil 10 % a u společnosti Newmont činila ztráta produkce o 8,63 %.

Podívejme se také na již zmíněný vývoj peněžních toků těchto tří společností. V první pololetí roku 2017 činilo kombinované cash flow 750 milionů dolarů, nicméně v roce 2018 došlo k výraznému poklesu těchto toků a to až na pouhých 38 milionů dolarů. Vývoj peněžních toků se může negativně promítnout do celého těžařského odvětví.

Vývoj a srovnání je zobrazen na následujícím grafu:

 

Produkce zlata předních těžařských společností na světě za první pololetí 2017 vs. první pololoetí 2018

 

Tabulka pořadí společeností v produkci zlata za rok 2016 a 2017

  1. Barrick Gold (2017 – 165,60 tun – cca 5 324 245 Oz) – Největší společnost těžící zlato na světě se sídlem v kanadském Torontu. Společnost operuje v mnoha zemích světa např. v Argentině, Austrálii, USA, Peru atd. Společnost si i přes mírný pokles udržuje přední postavení mezi společnostmi těžící žlutý kov. Ještě větší pokles firma zaznamenala mezi léty 2013 a 2014, kdy její produkce poklesla z 222,9 tun na 194,4 tun, meziroční pokles o 28,5 tun. Za poklesem stály strukturální změny, které vedly ke změně ve výrobě. Úpravy a změny přinesly lepší nakládání s financemi a změnilo se i tempo produkce.

  2. Newmont Mining (2017 – 163,80 tun – cca 5 266 373 Oz) – Tato společnost patří mezi top společnosti těžící zlato. Sídlo má v Greenwood Village, Colorado, USA. Její působení je rovněž na různých místech světa např. v Severní a Jižní Americe, v Asii, Austrálii a Africe.

  3. Goldcorp (2017 – 79,90 tun – cca 2 568 884 Oz) – Společnost sídlí ve Vancouvru  v Kanadě, zaměstnává cca 16 000 lidí po celém světě a kromě těžby zlata se zabývá i dalšími činnostmi, jako je průzkum, zpracovávání a rekultivace. Vlastní čtyři doly v Kanadě, dvě v Mexiku a čtyři ve Střední a Jižní Americe. Společnost Goldcorp vytěžila v roce 2015 -109,30 tun (cca 3 514 130 Oz), v roce 2016 – 89,40 tun (cca 2 874 320 Oz), v roce 2017 – 79,90 tun – cca 2 568 884 Oz). Vidíme tedy, že oproti roku 2015 došlo k poklesu těžby o cca 29,40 tun (cca 945 246 Oz).

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688