Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  23.08.2018 09:10:24

Fed píše: Sazby porostou, rizikem růstu je obchodní napětí

Federální rezervní systém se, jak vyplynulo ze zápisu z posledního zasedání, bude držet nastavené prognózy. Sazby tudíž zřejmě již příští měsíc opět porostou. Vedle toho ale existují rizika růstu americké ekonomiky, přičemž jde především o obchodní spory.

Tzv. Fed Minutes ukázaly, že členové měnového výboru věří v pokračující růst americké ekonomiky, který vydrží minimálně v krátkém období. Proto bude namístě přikročit k dalšímu kroku postupného odstranění akomodativního charakteru měnové politiky (odstranění slova „akomodativní“ tak na sebe zřejmě dlouho nenechá čekat), což by mělo – vedle změny forward guidance – odpovídat i zářijovému zvýšení sazeb o „tradičních“ 25 bazických bodů – pravděpodobnost dle krátkodobé sazby OIS dosahuje více než 95 %.

Americká centrální banka však zároveň poukázala na možná rizika. Tím hlavním jsou dle vyznění dokumentu (shodli se všichni členové FOMC) obchodní neshody Spojených států s dalšími zeměmi a s tím související celní opatření představující významným zdroj nejistoty. Pokud by došlo na vyhrocení situace zavádění cel, ať už jde o jejich výši či délku trvání, pravděpodobně bychom byli svědky nepříznivých efektů působících nejen na náladu podnikatelského sektoru, ale i na investice a zaměstnanost, zaznělo od centrální banky. Zasažena by pak dle Fed Minutes byla i kupní síla amerických domácností, přičemž další eskalace by mohla poškodit i produktivitu a narušit dodavatelské sítě.

Mezi další rizika pak dle dokumentu patří možnost výrazného propadu realitního sektoru, silný nárůst cen ropy či hromadné zpomalení ekonomik rozvojových trhů.

Co se týče inflace, Fed opět poukázal, že současný trend se pohybuje směrem k inflačnímu cíli. Členové měnového výboru zároveň uvedli, že evidují některé inflační tlaky, včetně nárůstu cen vstupů v souvislosti s obchodním napětím. Na druhou stranu však nejde o takové působení, jež by zatím jakkoliv ovlivnilo investice podniků a spotřebu.

I přesto došlo v otázce inflace na menší „rozpor“. Zatímco část členů FOMC odhaduje, že se po letech podstřelování inflačního cíle začíná jádrové tempo růstu cen dostávat mírně nad 2 %, k čemuž jsou však stále potřeba další důkazy, druhá část varovala před přehřátím ekonomiky a s tím spojenými inflačními tlaky působícími na vytvoření finančních nerovnováh, po nichž by mohlo následovat ekonomické zpomalení.

Debata měnového výboru se tedy zaměřila i na téma příští recese. V tomto směru Fed projevil jistou obavu ohledně schopnosti reagovat prostřednictvím dostupných nástrojů. Zmíněno bylo, že nejenže by centrální banka pravděpodobně musela snížit sazby k nule (časově specifikováno během příští dekády), vedle toho na základě analýzy padlo, že použití nekonvenčních nástrojů, jako je například nákup aktiv, by mělo na ekonomické zpomalení pouze omezený efekt.

Jak z Fed Minutes vyplynulo, měnový výbor je připraven pokračovat v pozvolném zvyšování sazeb, pokud si americká ekonomika udrží současný stav. Vedle toho ale zazněly holubičí signály, jako je obava z dopadů obchodních sporů, stejně jako rizika ohledně zpomalení ekonomiky rozvojových trhů. Vedle toho bylo rovněž zmíněno, že by centrální banka měla při nastavování výhledu brát v potaz i sklon výnosové křivky.

Reakce dolaru na zveřejněný dokument byla relativně mírná, a to v jeho neprospěch. Děje se tak proto, že trh zářijové zvýšení amerických sazeb již dávno včlenil do svých očekávání, což zahrnuje i kurz dolaru. Zároveň platí, že – byť zazněly výše zmiňované obavy – jejich síla stále není natolik velká, aby dokázala americkou měnu oslabit mnohem více. Na základě toho tedy očekáváme, že Fed v září zvýší své sazby a zároveň odstraní slovo „akomodativní“ ve spojení se svou měnovou politikou.

V rámci dnešního dne započne symposium centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole (kompletní program bude zveřejněn až dnes). Ve spojitosti s Fedem budeme sledovat především páteční vystoupení guvernéra Powella, u něhož se zaměříme nejen na další komentáře kolem vývoje americké výnosové křivky či kolem obchodního napětí, ale především na možnou reakci na nedávné vyjádření prezidenta Trumpa, který z Powella dle vlastních slov „není nadšený“. Předpokládáme však, že se šéf Fedu bude tomuto tématu chtít elegantně vyhnout.

Co se týče datového kalendáře, zveřejněny budou indexy PMI průmyslu, služeb a jejich kompozitní vyjádření, a to jak napříč Evropou, tak i v USA. ECB pak zveřejnění zápis z posledního zasedání. Dolar dnes ráno posiluje. Aktuálně se vůči euru obchoduje na 1,156 EURUSD, dolarový index se nachází na hodnotě 95,35 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1560 do 1,1682 EURUSD.*

Koruna se během včerejšího dne držela v poměrně úzkém pásmu nad hranicí 25,70 za euro. Na domácí měně tak zavládl klid, který je nejen dán absencí klíčových dat, ale rovněž i nepříliš akčním děním v rámci regionu střední a východním Evropy.

Z hlediska zbytku týdne bude v pátek zveřejněn konjunkturální průzkum, u něhož však velký dopad na kurz nečekáme. Aktuálně se CZK obchoduje na 25,72 EURCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,68 až 25,77 EURCZK, ve dvojici s dolarem zase od 22,01 až 22,26 USDCZK.*

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688