Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  01.09.2018 09:08:23

Růst cen emisních povolenek napomáhá ziskovosti ČEZ (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Ceny emisních povolenek míří strmě vzhůru a otevírá se tak cesta k většímu využívání plynových elektráren na úkor uhelných.

Evropské akcie by po otevření trhů měly mírně klesat.

Dnešek je konečně nabitý ekonomickými událostmi. V Německu bude zveřejněna nezaměstnanost a inflace za srpen. Podíl nezaměstnaných by měl dále mírně klesnout. V eurozóně to bude řada indikátorů důvěry, které by přes mírné zpomalení měly stále zůstat na velmi vysokých úrovních a naznačovat solidní ekonomický růst. Spojené státy oznámí červencový deflátor soukromé spotřeby či příjmy a výdaje domácností. Reálné výdaje by měly vzrůst o pouhá 0,2 % m/m, kde jejich dynamika je brzděna výdaji za zboží dlouhodobé spotřeby, jak naznačují již zveřejněná data prodejů aut.

V rámci výsledkové sezóny dnes ve Spojených státech představí své hospodaření za druhé čtvrtletí například výrobce balených potravin Campbell Soup či provozovatel diskontních obchodních řetězců Dollar General. V Evropě mezi jinými reportuje personální agentura Hays.

Société Générale zvýšila doporučení na Koupit pro německou pojišťovnu Allianz.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel včerejší obchodování v ziscích. Průmyslový Dow Jones posílil o 0,2 %, S&P 500 vzrostl o 0,6 % a technologický Nasdaq si polepšil o celé jedno procento. Jedním z důvodů růstu akciových trhů jsou probíhající jednání mezi Spojenými státy a Kanadou o nahrazení stávající dohody NAFTA. Nejlépe se vedlo výrobcům luxusního zboží (+1,1 %) a technologickým firmám (+1 %). Na opačné straně se nachází především telekomunikační společnosti, které ztrácejí 0,8 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají dnešní obchodní den spíše ve ztrátách. Ty se pohybují do výše až jednoho procenta. Daří se pouze japonských (+0,1 %) či jihokorejským (+0,1 %) akciovým trhům. V rámci japonského indexu Nikkei 225 si největší zisky připisují výrobci nebytného zboží (+0,6 %) a naopak nejhůře je na tom odvětví utilit (-1,2 %).

ČEZ

Trh emisních povolenek se v posledních měsících silně vzpamatovává ze svých historických minim, kde se pohyboval kolem 4 EUR za jednu povolenku. Současná cena mírně přesahuje 20 EUR za povolenku. Pro energetickou skupinu ČEZ se jedná o pozitivní impuls vzhledem k tomu, že rostoucí ceny povolenek tlačí nahoru ceny elektřiny. ČEZ vyrábí značnou část své produkce v jaderných elektrárnách, které neprodukují emise a nemusí si tak kupovat emisní povolenky. Obdobná situace je u plynových elektráren. Jinými slovy, růst cen emisních povolenek působí pozitivně na ziskovost ČEZ. Celý princip emisních povolenek vznikl hlavně jako nástroj pro omezení uhelných elektráren a jejich přechod na plynové elektrárny. Těm se však výroba nevyplácí, pokud jsou ceny emisních povolenek příliš nízko, což je případ posledních let, kdy plynové elektrárny byly využívány spíše nárazově. Obecné pravidlo uvádí, že aby se firmám vyplatil přechod z uhelných elektráren na plynové, musela by emisní povolenka stát okolo 30 EUR (tzv. switchingová cena). Tato cena se ale v čase mění podle poměru cen za uhlí a plyn. Při současném drahém plynu je switchingová cena kolem 22 EUR. Loni, když byl plyn laciný a uhlí relativně drahé, byla cena i pod 6 EUR. Současná situace tak nahrává původnímu záměru využívat více plynové elektrárny na úkor uhelných. ČEZ v minulosti investoval 15 mld. CZK do nového paroplynového zdroje v Počeradech, který vzhledem k cenám emisních povolenek vyráběl elektřinu spíše nárazově. Jak je na tom nyní, nechce ČEZ aktuálně komentovat.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

04.03.2019Akciové trhy pokračují v růstu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688