Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.09.2018 06:19:16

Co vlastně vyvolalo současný americký boom?


Není pochyb, že americká ekonomika prochází boomem, a to se mimo jiné projevuje na vysoké zaměstnanosti, i když růst mezd je stále nezvykle utlumený. Podle známého ekonoma Noaha Smithe, který píše pro Bloomberg, ale není ani zdaleka jasné, proč k současnému boomu vlastně dochází. V první řadě je podle něj možné, že o boomech vlastně uvažujeme špatně, protože jde o stav, ve kterém se ekonomika přirozeně nachází, pokud nepadá do krize či recese. A podle ekonoma lze najít několik faktorů, „které mohou významně přispívat k síle současného růstu.“
 
Prvním z nich jsou nízké sazby centrální banky, které se promítají do zápůjčních sazeb u řady úvěrů a hypoték. Standardní ekonomická teorie tvrdí, že nízké sazby zvyšují agregátní poptávku. V tomto monetárním prostředí působí expanzivně i fiskální stimulace, a právě tak tomu může být nyní. Fiskální deficity totiž za vlády prezidenta Trumpa rostou, a to zejména kvůli snižování daní.

K těmto dvěma poptávkovým faktorům můžeme podle ekonoma přidat ještě třetí, který John Maynard Keynes nazýval zvířecími pudy a dnes o něm hovoříme spíše jako o sentimentu. Ten se mění často náhodným způsobem a ovlivňuje chování spotřebitelů i firemního sektoru. Průzkumy přitom nyní ukazují, že důvěra u menších firem se dnes nalézá na rekordních maximech a vysoko leží i spotřebitelská důvěra. V neposlední řadě je pak na poptávkové straně ekonomiky možné, že současný boom je ještě dozvukem poslední krize. Spotřebitelé a firmy totiž možná až nyní činí nákupy a investice, které chtěli provést již dříve, ale stále se obávali, že oživení ještě není dostatečně silné.

Vedle jmenovaných poptávkových faktorů je tu pak skupina z nabídkové strany ekonomiky. Zde je možné, že Trumpovo snížení daní podpořilo korporátní investice a následně i růst. Nízká nezaměstnanost a zároveň inflace by pak byly odrazem zvýšené efektivity celé ekonomiky. Je také možné, že boom táhne technologický pokrok a nové technologie jako cloudové služby a umělá inteligence. Podle ekonoma jsou sice podobné technologické boomy poměrně vzácné, ale to nemusí znamenat, že právě nyní jeden z nich neprobíhá.

Poptávkový boom nakonec pravděpodobně skončí sám od sebe. A pokud jsou hlavními faktory nízké sazby a fiskální stimulace, nakonec se projeví vyšší inflací. Jestliže hrají hlavní roli zvířecí pudy, může dojít k předlužení a dluhové krizi (korporátní dluhy se nyní skutečně pohybují na znepokojivých úrovních). Boomy tažené nabídkovou stranou ekonomiky krachem nekončí, namísto toho jen postupně vyprchávají. Podobné to bude s pozitivním nabídkovým efektem daňových škrtů, ale technologický boom by mohl sílit s tím, jak se budou kupit a vzájemně doplňovat jednotlivé inovace a technologie, míní Smith. Podle svých slov by sázel na dominantní vliv zvířecích pudů, ale zároveň doufá, že jeho tip je mylný.

Zdroj: Bloomberg


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688