Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.09.2018 08:38:30

Haniel je ochoten prodat svůj čtvrtinový podíl ve firmě Ceconomy

Německá investiční skupina Haniel je ochotna prodat svůj čtvrtinový podíl ve společnosti Ceconomy, pokud dostane dobrou nabídku. V úterý to uvedl Stephan Gemkow, šéf tohoto rodinného podniku z Duisburgu. Ceconomy se loni oddělila od mateřské maloobchodní firmy Metro AG. Haniel, který vlastní podíl jak v Metru, tak v Ceconomy, se minulý měsíc dohodl na prodeji části svého podílu v Metru firmě EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. Tento jeho krok vzbudil spekulace, že prodá i podíl v Ceconomy.

EPGC získá 7,3 procenta kmenových akcií Metra. Český miliardář Křetínský navíc dostal opci na koupi zbylého podílu Hanielu v Metru, což je dalších 15,2 procenta akcií. Celková hodnota případného obchodu by pak podle odhadů činila více než miliardu eur (25,7 miliardy ).

Ceconomy vlastní v Metru AG desetiprocentní podíl. Minulý týden uvedla, že jedná o prodeji jeho větší části rovněž s Křetínským. Pokud by EPGC uplatnila zmíněnou opci a získala podíl Ceconomy, pak by v Metru AG vlastnila 31,5 procenta. Dostala by se tak nad hranici 30 procent, kdy už podle německých zákonů musí učinit nabídku na převzetí celého podniku. Podle Gemkowa neměl Křetínský během jednání s Hanielem, který vlastní 22,5 procenta akcií Metra a je jeho největším akcionářem, žádného soupeře.

Nicméně podle zdrojů agentury Reuters jedná s firmou Ceconomy o koupi jejího podílu v Metru čínská společnost Fosun International. Gemkow ovšem uvedl, že se sondovací rozhovory s Fosunem odehrály již před lety a jeho firma s ním během jednání s Křetínským nebyla v kontaktu.

Německá maloobchodní a velkoobchodní společnost Metro AG byla založena v roce 1964 a sídlí v Düsseldorfu. K loňskému červenci byla čtvrtou největší maloobchodní firmou v Evropě. Její divize Ceconomy prodává spotřební elektroniku ve více než tisícovce obchodů v Německu a několika dalších zemích a zaměstnává zhruba 65.000 lidí. Od roku 1997 Metro působí i v České republice, kde provozuje velkoobchody Makro Cash & Carry ČR.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688