Makroekonomika  |  06.09.2018 16:26:28

Očekávaná dnešní makročísla dopadla smíšeně: Tuzemský průmysl pozitivně překvapil, zahraniční obchod v deficitu

Česká průmyslová výroba v červenci ve srovnání s předchozím měsícem poklesla o 1,8 % (po očištění o sezónní faktory). Meziročně ale tuzemský průmysl vzrostl o 10,3 %, což je nejrychlejší tempo od října minulého roku. K meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla všechna odvětví. V jeho prospěch hovoří i o jeden pracovní den delší měsíc, než tomu bylo před rokem, a velmi nízká srovnávací základna. Ta byla způsobena velkým množstvím závodních dovolených, které připadly právě na červenec minulého roku. Tento rok je však rozložení dovolených téměř stejné a tak lze připsat dvouciferný růst dobrému výkonu celého průmyslu. Trend růstu nových zakázek z posledních měsíců pokračuje i v červenci. Čísla tak napovídají, že tuzemský průmysl dále poroste slušným tempem. Nicméně podobných čísel jako loni se už nedočkáme. Pro celý rok 2018 očekáváme, že průmysl vzroste o 3,5 %. Ačkoli se jedná o téměř poloviční výkon ve srovnání s předchozím rokem, lze hovořit o stále solidním růstu. Celý komentář naleznete na http://bit.ly/2M1FDi7
 
Zahraniční obchod ČR skončil v červenci v deficitu 4,8 mld. . Za deficitem stojí hlubší schodek obchodu s ropou, zemním plynem a chemickými výrobky. Poklesl také přebytek obchodu s motorovými vozidly. Naopak pozitivně působil vyšší přebytek obchodu s počítači a elektronikou. Vývoz v červenci vzrostl o velmi slušných 11,1 %. Takový výsledek ale souvisí s tím, že letošní červenec měl o jeden pracovní den navíc oproti tomu loňskému. Meziměsíčně export poklesl, což zapadá do oslabujícího trendu posledních měsíců. Exportéry především trápí nedostatek volné pracovní síly na trhu, který jim znemožňuje navyšovat výrobu tak, aby dostáli růstu zakázek ze zahraničí. Na zhoršující se bilanci zahraničního obchodu také působí silný růst importu, který meziročně převýšil růst exportu na 12,2 %. Vysoký růst platů a důvěra v ekonomiku pohání poptávku spotřebitelů po dovezeném zboží. Za letošní rok by přebytek obchodní bilance podle našeho odhadu měl dosáhnout přibližně 100 mld. . Celý komentář naleznete na https://bit.ly/2M5wVPC
 
Stavební produkce v červenci vzrostla o 15,8 % meziročně. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů to je 14,2 %. Nejvýraznější nárůst si zapsalo inženýrské stavitelství, nicméně nejvíce k celkovému růstu přispěla produkce v pozemním stavitelství. V mnoha případech se ale jedná o dokončování rozdělaného. Počet zahájených bytů meziročně poklesl o téměř 5 %, zatímco počet dokončených bytů vzrostl o 55,3 %.
 
Počet nově zaměstnaných podle odhadu ADP v USA srpnu byl 163 tis., což je téměř o 40 tis. méně než očekával trh. Naplňuje se tak odhad týmu RBI pro páteční oficiální statistiku. Ta by měla být ovlivněna kombinací sezónnosti a jednorázového propuštění více než 30 tis. zaměstnanců v minulém měsíci. Proto odhadujeme pro oficiální statistiku přírůstek pouze 149 tis., zatímco trh o 50 tis. více.


Autor: František Táborský, analytik
Editor: Jakub Červenka
, analytik
Ekonomický výzkum Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.12.2023Zahraniční obchod pozitivně překvapil Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.03.2023Tuzemský PMI zklamal, ten čínský naopak pozitivně překvapil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.02.2023Zahraniční obchod pozitivně překvapil (Komentář) (6.2.2023) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
07.11.2022Tuzemský i německý průmysl v září pozitivně překvapil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688