Vlada.cz (Vláda)
Politika a události  |  06.09.2018 17:53:58

Premiér Babiš jednal s kancléřkou Merkelovou o česko-německé spolupráci, budoucnosti Evropské unie i migraci

Předseda vlády Andrej Babiš navštívil ve středu 5. září 2018 Spolkovou republiku Německo. S kancléřkou Angelou Merkelovou jednal o aktuálních evropských tématech i česko-německé spolupráci. Setkal se také s předsedou Spolkového sněmu Wolfgangem Schäublem, zástupci německých think-tanků a položil věnec u památníku Berlínské zdi.

Německo premiér navštívil na pozvání kancléřky Merkelové a pokračuje tak v tradici úvodních návštěv v sousedních zemích. Tématy setkání obou státníků byly jak česko-německé vztahy, tak aktuální evropské otázky.

Premiér Babiš vyzdvihl vysokou úroveň komunikace s německými partnery, která významně posílila se zahájením strategického dialogu. Rád by ho nadále využíval pro diskuzi o prioritních oblastech česko-německé spolupráce, jako jsou například věda a výzkum či spolupráce záchranných a policejních složek, i pro přípravu nových společných projektů. V letošním roce uplynulo také 20 let od založení Česko-německého fondu budoucnosti, který je důležitou součástí česko-německých vztahů.

Významným tématem byla dopravní infrastruktura, především pak železniční spojení mezi Prahou a Mnichovem, které je třeba modernizovat, a Prahou a Drážďany, kde je plánována výstavba vysokorychlostní trati. Ta by vedle zkrácení jízdní doby mezi těmito městy zároveň zvýšila kapacitu trati pro nákladní dopravu. Z hlediska hospodářské využitelnosti je pak pro ČR klíčová splavnost Labe.

Německo se řadí k největším zahraničním investorům a je také největším obchodním partnerem ČR s podílem 29,4 procenta. V roce 2017 činil celkový obrat vzájemného obchodu 89,5 miliard euro, což představuje téměř 10 % nárůst oproti předešlému roku. Německo je pro Českou republiku nejdůležitějším exportním partnerem. Naše obchodní vztahy jsou velmi silné. Německé firmy u nás investují, jejich podíl na investicích je 16 procent. S paní kancléřkou jsme se bavili také o spolupráci v oblasti Průmyslu 4.0 a investicích ve vědě a výzkumu,“ řekl premiér.

V rámci evropských otázek se premiér Babiš a kancléřka Merkelová věnovali mimo jiné víceletému finančnímu rámci, budoucnosti Evropské unie, otázkám migrace, i brexitu. Klíčové je podle premiéra Babiše posílení jednoty a důvěry občanů v EU. Nutné je také zajistit bezpečnost občanů v Evropě a prosadit silný a fungující azylový systém. „Není novinkou, že s paní kancléřkou máme v některých migračních otázkách různé názory a to hlavně v přerozdělování ilegálních migrantů. Shodujeme se v Marshallově plánu pro Afriku podle tureckého modelu. Dnes jsem jí představil shrnutí našich solidárních aktivit. Zároveň jsme se bavili o návrhu budoucího rozpočtu EU, ve kterém vidím možnost přesměrovat desítky miliard euro na projekty zaměřené na spolupráci se státy severní a subsaharské Afriky, s cílem zastavit ilegální migraci,“ uvedl český premiér po jednání a připomněl, že lídři EU se letos v červnu shodli na tom, co jsme prosazovali, že povinné kvóty na přerozdělování ilegálních migrantů, jsou minulostí. Oba státníci mluvili také o mezinárodních otázkách, jako je například situace na Ukrajině či v Sýrii.

O budoucnosti Evropské unie a dalších mezinárodních otázkách následně premiér Andrej Babiš hovořil také s Wolfgangem Schäublem, předsedou Spolkového sněmu.

V Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik se předseda vlády setkal se zástupci německých think-tanků zaměřujících se na zahraniční politiku. Uvedl, že Německo je pro ČR klíčovým partnerem v mnoha oblastech, včetně evropské politiky. Zároveň zopakoval, že Evropská unie by se měla vrátit ke svému původnímu poslání, kterým je zajištění bezpečnosti a fungující Unie založená na čtyřech svobodách: volném pohybu osob, zboží, služeb a kapitálu.

Andrej Babiš položil také věnec obětem zdi u památníku Berlínské zdi a kytici u památníku Visegrádské čtyřky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688