Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.09.2018 07:09:02

Čínská dluhová koule na váze neztrácí, začíná tížit hlavně menší firmy


Čínská vláda sice vede intenzivní kampaň zaměřenou na omezení dluhové bubliny, server Yuan Talks ovšem tvrdí, že zadlužování korporátního sektoru dál pokračuje, a to zejména v oblasti menších společností v soukromém vlastnictví. K tomu se přidává zpomalující tempo růstu ziskovosti a horší schopnost generovat hotovost.

Průměrná hodnota poměru dluhů k aktivům u předních společností obchodovaných na čínském trhu (takzvané „A-akcie“) se ke konci června zvedla na 61,1 %, na konci minulého roku podle dat od China International Capital Corporation dosahovala 60,5 %. Předchozího vrcholu dosahovala v roce 2014, když se vyhoupla na 61,5 %.

Yuan Talks tvrdí, že největší růst zadlužení se týká zejména sektoru infrastruktury, přístavů a loděnic, výroby elektrické energie a realit. Naopak sektory jako ocelářství, těžba uhlí či výroba stavebních materiálů těží z reforem na nabídkové straně ekonomiky a „jejich zadlužení je výrazně menší“. Hlavní stratég společnosti China Merchants Securities Zhang Xia potvrzuje, že „u cyklických sektorů, jako jsou ocelářství či uhelné doly, je znát pokles finanční páky“.

U uhelných společností se poměr dluhů k aktivům konkrétně snížil z 50,76 % z počátku roku na červnových 49,12 %. U oceláren došlo za stejné období k poklesu míry zadlužení z 62,61 % na 60,99 %. Čínská vláda se přitom snaží o omezení výrobních kapacit v těchto sektorech a Yuan Talks tvrdí, že tato snaha se již projevuje na růstu cen komodit, které vyrábí. Ten se pak promítá do vyšších zisků a následně do lepší schopnosti snižovat dluhy.

„Malé čínské společnosti ale čelí více překážkám. Vláda prosazuje oddlužení, velké firmy tlačí zisky dolů a je stále těžší získat finance, protože vláda postupuje i proti sektoru stínového bankovnictví. Ze sedmi společností, které během prvních pěti měsíců tohoto roku nebyly schopny splácet své obligace, bylo šest v soukromých rukou... Vláda klade důraz na reformy na nabídkové straně ekonomiky již od roku 2015 a ty zahrnují snižování daní a nákladů korporací, omezení nadměrných kapacit, snižování zásob a právě oddlužení,“ píše Yuan Talks.

Zdroj: Yuan Talks

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688