Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  12.09.2018 22:10:49

Apple odtajnil hned 3 nové iPhony, známe ceny i pro ČR

Ve stejný den jako loni seznámil Apple i dnes 12. září veřejnost se svými novinkami. Přinášíme první rychlý přehled včetně cen zveřejněných nejen pro USA, ale již i pro ČR. Všechny dnes představené novinky se k zákazníkům dostanou velmi rychle, resp. k zahájení fyzického prodeje dojde již v tomto měsíci. A to i v České republice.

Apple Watch

Jako první při prezentaci přišly na řadu inovované hodinky. Obdobně jako předchozí generace bude i série 4 Apple Watch dostupná ve dvou verzích, resp. s daty a bez nich. Posledně zmíněná za 399 USD, celulární verze pak za 499 USD. V prodeji má nicméně zůstat předchozí třetí generace Apple Watch, kterou si zákazníci budou moci nově pořídit „již za“ 279 USD. Letošní novinka se na pultech má objevit od 17. září. V ČR budou ceny začínat na 11 290 .

 

Díky „roztažení“ přináší nové Apple Watch především větší displej a to ve velikosti 40 nebo 44 mm. Oproti předchozí generaci tedy o více než 30 % větší, což umožní na hodinkách zobrazovat více informací. O 50 % se zvýšila hlasitost zabudovaných reproduktorů. Oproti předchůdci dvakrát rychlejší nový procesor S4 umožňuje hodinkám zpracovávat nové funkce/zobrazení. Novinkou je především možnost hodinek zaznamenat/změřit EKG, ukládat a zpracovávat takto získaná data. Tato funkce byla navíc homologována a údaje tak budou moci být brány jako lékařské vyšetření. Hodinky jsou schopny rovněž detekovat pád uživatele a zavolat automaticky o pomoc.

Rovnou 3 nové iPhony

Rovněž nové iPhony zaznamenaly rozšíření displeje, čímž však jejich samotná celková velikost v řadě případů nepřekonává své předchůdce.  Tradičně ve zlaté, stříbrné a vesmírně šedé bude k dispozici smartphone s názvem iPhone Xs s velikostí OLED displeje 5,8 palce. Komu ani tato velikost displeje nestačí, bude moci sáhnout po iPhonu Xs MAX s OLED displejem o uhlopříčce dokonce 6,5 palce. Například posledně jmenovaný nabídne rozlišení 2688 x 1242, navíc s obnovovací frekvencí 120 Hz.

 

Srdcem nových smartphonů bude čip A12 Bionic. Dle Applu se má jednat o nejmenší a nejrychlejší čip použitý ve smartphonech. Jedná se o první 7nm čip s 6,9 miliardami tranzistory. Například z hlediska grafiky má být až o 50 % výkonnější oproti předchozí verzi. Čip má zvládat 5 bilionů operací za vteřinu.

Apple u nových iPhonů překvapil dalším skokem ve vnitřní paměti iPhonů, které mají být nyní dostupné i v obří verzi 512 GB. Díky pokroku v rychlosti Apple prezentoval smartphony i na různých hrách, které byly dříve hratelné jen na počítačích. Tradiční chlouba Applu – fotoaparát doznal rovněž vylepšení. Znát je, díky i zmiňovanému novému procesoru, další role elektroniky. Při jedné fotce má dojít v telefonu k 1 miliardě operací.   

 

I přes větší displej a rychlejší procesor mají mít nové iPhony větší výdrž baterie. A to o 30 minut, resp. o 1,5 hodiny u verze MAX. Zvýšila se odolnost proti vodě, když Apple uvádí, že nové iPhony mají nepoškozené vydržet 30 minut v hloubce až 2 metry.  

Došlo i na potvrzené spekulace, že nové iPhony budou vůbec poprvé také moci obsluhovat 2 SIM karty. Dle všeho ale eSIM, resp. jen pro čínský trh půjde SIM kartu fyzicky vložit do telefonu. U každého kontaktu si uživatel rovnou navolí preferovanou síť pro volání.

Apple dále představil cenově dostupnější iPhone Xr, který bude k dispozici v 6 barevných provedeních. Disponuje „jen“ LCD displejem, nicméně má jít o vůbec nejpokrokovější verzi dostupnou v telefonech. Applu mu dal název Liquid Retina Display. Uživatelům tento telefon nabídne displej vlastně větší než u iPhonu 8 Plus!

Nové produkty zlevňují starší

Cena "lidového" iPhonu Xr začíná na 749 USD. Luxusnější Xs pak půjde v USA v nejlevnější 64 GB verzi pořídit za 999 USD. Jeho větší verze MAX pak cenově odstartuje na 1 099 USD.

Nové iPhony již poběží na novém operačním systému iOS 12. Dosavadním uživatelům produktů bude software pro upgrade uvolněn již v pondělí 17. září.

Apple zveřejnil nové ceny pro loňské modely. iPhone 7 bude začínat již na 449 USD, iPhone 8 pak o 150 USD výše.

 

Jaká bude cena v ČR?

Zájemce o nový iPhone bude muset sáhnout opět poměrně hluboko do kapsy. Nejluxusnější verze překonává hranici 40 tisíc, resp. iPhone Xs Max s pamětí 512 GB přijde na 43 490 . Nejmenší verze s 64 GB je levnější o 10,5 tis. Kč.

iPhone Xs s 64 GB začíná na 29 900 , verze 256 GB pak bude stát 34 490 a s 512 GB vyjde na 40 490 .

„Lidové“ iPhony Xr dostupné v šesti barevnách provedení začínají na 22 490 (64 GB), střední verze s pamětí 128 GB bude o 1500 dražší a verze 256 GB vyjde na 26 990 .

Dostupnost

Apple spustí předobjednávky na nové iPhony již tento pátek. Fyzicky se k uživatelům v mnoha zemích dostanou o týden později 21. září, zájemci v ČR si budou moci pro nový produkt do obchodu zajít od 28. září (oficiální web uvádí 29.9.).

Investory nijak výrazně představené nové produkty nepřekvapily, resp. akcie Apple zakončily středeční obchodování níže na 221,07 USD (-1,24 %).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688