Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.09.2018 09:09:32

Jednání o Brexitu pokračuje (Týdenní zpráva z finančního trhu)

V Evropě zaujme neformální summit Evropské unie, kde se mimo jiné bude projednávat Brexit. Spotřebitelská důvěra v eurozóně zůstala na vysoké úrovni i v září, předstihový PMI index z výroby ještě mírně vzrostl. Fokus v regionu bude tento týden především na polská data. Stabilní trh a solidně rostoucí mzdy podporují maloobchodní prodej.

PMI v eurozóně na mírném vzestupu

Tento týden se pozornost trhu bude soustředit na neformální summit Evropské unie, který proběhne ve středu a ve čtvrtek. Představitelé EU by měli diskutovat o migraci, bezpečnosti země a především o  Brexitu. Z ekonomických dat zaujme především první odhad indexu nákupních manažerů v eurozóně za září, kde očekáváme ve zpracovatelském průmyslu mírný růst.

Důvěra spotřebitelů v eurozóně zůstává na vysokých úrovních. Podporuje ji dobrá situace na trhu práce, stejně jako uvolněná fiskální politika v Německu a daňové škrty ve Francii. Na druhou stranu politická nejistota v některých zemích eurozóny ji tlačí dolů. V dlouhodobém horizontu očekáváme, že spotřebitelská důvěra bude postupně klesat, nicméně zůstane v souladu s růstem spotřeby v tomto roce o 1,5% meziročně. 

Polský trh práce se stabilizuje

Polská zaměstnanosti v srpnu zůstala stabilní a růst mezd byl podobný červencovým úrovním. Výrazný pokles meziročního růstu průmyslové výroby v Polsku byl způsoben efektem statistické základny z předchozího roku. Naopak maloobchodníkům se v Polsku v srpnu dařilo díky historicky vysokému prodeji automobilů.

Zaostřeno na dnešek: Ceny komodit sráží české PPI dolů

Finální odhad sníží spotřebitelskou inflaci v eurozóně za srpen o desetinku dolů, přičemž jádrová inflace v eurozóně nadále zůstane nízká.  Důvěra v americkém zpracovatelském průmyslu se mírně sníží. Na českých cenách průmyslových výrobců se podepíše pokles cen komodit na světových trzích.

Jádrová inflace v eurozóně stále zůstává nízko

Dnešní den mnoho zajímavých dat nenabídne. V eurozóně bude potvrzena spotřebitelská inflace za srpen. Jádrová inflace zůstala v srpnu nízká, navíc celkový růst spotřebitelských cen bude o desetinu korigovaný dolů. V meziměsíčním vyjádření ale ceny po červencovém poklesu opět vzrostly.  

Na opačné straně Atlantiku předstihový indikátor, měřící důvěru ve zpracovatelském průmyslu v okolí New Yorku, se podle očekávání trhu mírně sníží. Tento pokles může být připsán na vrub napětí kolem obchodních válek, přesto se indikátor nadále nachází na vysokých úrovních a ukazuje na dobrou kondici amerického průmyslu.

Spotřeba amerických domácností zůstává solidní

Páteční statistika maloobchodních tržeb za srpen zklamala jen zdánlivě. Růst maloobchodních tržeb sice výrazně zaostával za očekáváním, čísla za červenec však byla revidovaná nahoru. Spotřebitelé si v srpnu vybrali oddechový čas poté, co se v červenci rozšoupli, a tak dynamika spotřebitelské poptávky ve třetím čtvrtletí zůstává nadále příznivá. Navíc důvěra v ekonomiku v září vzrostla na své šestileté maximum.

Rovněž průmyslová výroba pokračuje v druhé polovině roku v solidním růstu. Kromě toho, že její dynamika v srpnu předčila očekávání trhu, byla v červenci výrazněji revidovaná nahoru. Vše nasvědčuje tomu, že obavy z obchodních válek žádný výrazný dopad na průmyslový sektor nemají.

Dnes má prezident Trump oznámit zavedení nových 10% cel na čínské zboží v hodnotě 200 mld. dolarů. V současnosti se americká cla týkají zboží dováženého z Číny v hodnotě 50 mld. USD, Trump už ale na začátku září nastínil plán ohledně příprav dalších cel na zbytek čínských dovozů.

Dynamika cen v průmyslu v srpnu polevila

Dnes nám statistika cen průmyslových výrobců ukáže, že inflační tlaky v české ekonomice nepolevují. Podle našeho odhadu ceny průmyslových výrobců v meziročním vyjádření zpomalily, stále ale drží svou dynamiku přes tři procenta. Za srpnovým zpomalením stojí především mírný pokles ceny ropy a některých komodit na světových trzích.

Koruna je nejsilnější za poslední 4 měsíce

Koruna minulý týden kráčela k silnějším úrovním a celkově si za posledních sedm dní připsala téměř jedno procento. V pátek se pak definitivně dostala pod 25,50 CZK/EUR a je tak nejsilnější od poloviny května. Na českou měnu, kterou minulé pondělí podpořila statistika spotřebitelské inflace i výroky jednotlivých představitelů ČNB, kladně působila i uklidněnější situace okolo turecké liry. Vývoj koruny za poslední týden také kopíroval posilování eura proti dolaru. Evropská měna si od pondělí připsala 0,4 % a v současnosti se obchoduje okolo 1,167 USD/EUR. 

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688