TNBiz (TN.cz)
Volby  |  09.10.2018 23:22:44

Exkluzivní průzkum po volbách, lidé by preferovali jiné koalice

Lidé jsou s výsledkem komunálních voleb většinou spokojeni. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP pro televizi Nova. Například Pražané by ale preferovali jinou koalici. Chtěli by, aby se na spravování magistrátu podílela vítězná ODS. Naopak by vynechali Piráty a Prahu sobě. Na místě primátora by se jim podle průzkumu líbil Jiří Pospíšil.

Ti, kdo minulý týden přišli vhodit do urny svůj hlas, jsou s volbou podle průzkumu víceméně spokojeni. Vůbec nejspokojenější jsou voliči v Praze. Tam si výsledek pochvaluje skoro 78 procent lidí.

"Ukazuje to, že byla velká poptávka po nových lidech v politice, po nových uskupeních. Byla velká poptávka po tom pokárat Andreje Babiše, přistřihnout mu křidélka, aby nebyl dominantní silou," zhodnotil politolog Jan Kubáček.

"Do pražského zastupitelstva se dostalo pět přibližně stejně silných subjektů, myslím si, že je to dobrý základ pro vytvoření stabilní koalice," zhodnotil člen Pirátů Zdeněk Hřib.

A jak to vypadá, koalice se teď pomalu rodí. Jenže bez vítěze voleb ODS. "My jsme jasně deklarovali, že preferovaná varianta je pro nás uzavřít koalici s Prahou sobě a Spojenými sílami pro Prahu," doplnil Hřib.

Podle průzkumu by ale obyvatelé Prahy preferovali spíš jinou koalici. Nejpřijatelnější by pro ně bylo spojení ODS, Top09 a hnutí STAN a hnutí ANO.

"Uděláme druhé kolo jednání s těmi jednotlivými stranami v tom pořadí, jak se umístili, bohužel asi se nám nepodaří jednat s Prahou sobě, protože pan Čižinský to trvale odmítá. Já pořád kladu tu otázku a na to proč, já nedostávám žádnou odpověď ," uvedl Bohuslav Svoboda (ODS).

"Ten hlavní důvod je, že v ODS na kandidátce i v zastupitelstvu jsou lidé, se kterými skutečně tu změnu není možné uskutečnit. ODS se měla těchto lidí zbavit," reagoval lídr iniciativy Praha sobě Jan Čižinský.

"I v politice funguje lidská chemie a hlavně v politice funguje taková ta stará historie, staré msty, staré příkopy. Voliči nemají rádi, když se obejde vítěz nebo když se jednání protahuje," uvedl Kubáček.

Spojené síly pro Prahu by si ale ODS jako možného spojence představit dokázaly. "ODS bohužel nemá jiného partnera vedle případně nás, který by byl ochoten spolupracovat s ODS a vytvořit tak většinovou radu," vysvětlil předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Koalice by prý mohla být připravena během dvou až tří týdnů. Pokud nenastane nějaký zádrhel a ten se možná rýsuje v některých požadavcích Pirátů, ostatním se totiž moc nelíbí jejich odmítání kumulace funkcí.

"Piráti by svá pravidla neměli vnucovat jiným politickým stranám, nepřipadá mi to jako politicky korektní. Pokud bych byl primátorem, určitě bych nezůstal ve funkci europoslance," reagoval Pospíšil.

A to by se klidně mohlo stát. Podle průzkumu by totiž lidé primátorský řetěz přáli právě Jiřímu Pospíšilovi nebo Bohuslavu Svobodovi z ODS. Méně už pak zástupci Pirátů nebo Prahy sobě. "Já si velmi vážím toho, že mě lidé takto podporují. Funkce nyní intenzivně rozdělují Piráti, ti chtějí primátora," uvedl Pospíšil.

"Nám přijde logické, že post primátora obsazuje strana, která získala nejvíce hlasů ve volbách," vysvětlil Hřib.

Šokující zvrat nastal v povolebním vyjednávání v Brně. Ještě včera byla totiž už prakticky hotová koalice vítězného hnutí ANO s ODS, lidovci a sociální demokracií. Jenže dnes ODS podepsala koaliční dohodu s KDU-ČSL, ČSSD a Piráty a poslala tak hnutí ANO do opozice. Premiér Babiš i primátor Vokřál to označili za podraz a návrat ke starým časům, kdy politiku ovládali kmotři.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688