TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  18.10.2018 21:37:53

Češi v minusu: Na každého připadá dluh už přes 200 tisíc


Vzrostl počet Čechů, kteří mají problém splatit své dluhy. A to poprvé od roku 2015. Vyplývá to z registru sdružení SOLUS, ktere schraňuje informace o dlouhodobě nesplacených dluzích. Tyto dluhy dosahují výše téměř padesáti miliard korun. V průměru dluží každý Čech asi 210 tisíc korun.

Česká republika měla letos v červnu podle Českého statistického úřadu 10,625 milionu obyvatel. Na jednoho obyvatele včetně nemluvňat tak vychází dluh asi 210 tisíc korun.

Oproti předcházejícímu čtvrtletí se navýšil počet dlužníků v insolvenci o jednu desetinu. Sice se to může zdát málo, přesto je to poprvé, kdy za poslední tři roky čtvrtletně klesla schopnost Čechů dostát svým finančním závazkům.

“Na českém trhu je stále bohužel řada společností, které poskytují spotřebitelské úvěry, ale neprověřují dostatečně bonitu svých klientů a nevyužívají žádný ze zavedených registrů. Pokud se dostane klient takové společnosti do potíží se splácením, často to má dopad i na plnění jeho závazků u zodpovědnějších společností,“ uvedl ke statistikám tajemník sdružení SOLUS Jan Stopka.

Zadlužení lidé se tak dostávají do dluhové pasti. Objednávají si další a další služby či zboží, které pak nejsou schopní splácet.

Počet dlužníků v registru SOLUS se i přes drobný nárůst drží na historickém minimu. Oproti loňskému září ubylo asi 20 tisíc lidí, v současnosti je evidovaných 621 tisíc lidí. V roce 2017 uváděl SOLUS 700 tisíc dlužníků.

Celkový dluh všech obyvatel České republiky činil ke konci druhého čtvrtletí tohoto roku 2,23 bilionu korun. Meziročně vzrostl o 175,1 miliardy. V srpnu to uvedl Bankovní a Nebankovní registr klientských informací.

“Zatímco celkový objem dlouhodobého i krátkodobého dluhu roste, počet klientů zůstává na stejné úrovni jako před rokem. Každý z nich tedy dluží v průměru vyšší částku. U dlouhodobého dluhu je to průměrně 1,58 milionu korun na klienta, u krátkodobého dluhu pak 190 tisíc korun,“ řekla výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688