Češi jsou čím dál víc líní, dvě třetiny nesportují ani 3x za měsíc

TNBiz, 22.10.2018

Pohyb je pro člověka velmi důležitý, a to především pravidelný. Díky pohybu můžeme předejít řadě onemocnění. Češi se touto radou však podle průzkumu Eurobarometru, zaměřeného na Sport a fyzickou aktivitu, neřídí. Patříme spíše mezi národ, který si raději poleží, než aby vyrazil na kolo nebo šel do posilovny. Dvě třetiny Čechů se k pohybu nedonutí ani 3x do měsíce.

Jestli patříte mezi ty, kteří milují pohyb, a rádi vykonáváte různé sportovní aktivity, tak můžete být v klidu. Pro svoje zdraví děláte maximum. Pravidelný pohyb je důležitou prevencí proti různým onemocněním, jako je například vysoký krevní tlak, osteoporóza, cukrovka, ale i deprese.

Bohužel v Česku převládají spíše lidé, kteří sport vymění za ležení na gauči nebo v posteli. Proto u nás roste především počet lidí s nadváhou. "Lidé všech generací se výrazně méně hýbou, ztrácejí potřebu pravidelné fyzické aktivity, klesá jejich fyzická i psychická kondice. V posledních několika desetiletích prudce stoupl počet lidí, kteří trpí nadváhou, obezitou a dalšími civilizačními onemocněními," řekla Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Průzkum Eurobarometru ukazuje, že počet lidí, kteří se pravidelně hýbou, je pouze 5 %. Jednou týdně se pak sportu věnuje 27 % lidí, oproti roku 2014 tak došlo k poklesu o 4 %. Počet lidí, kteří se nehýbou vůbec, se pohybuje na 41 %. V roce 2014 jich bylo ještě 35 %. Je tedy vidět, že se Češi stávají líným národem.

Jízdě na kole, práci na zahradě nebo tanci se věnuje 5x týdně pouze 7 % lidí. Jednou až 4x týdně má pohyb 26 % lidí a méně než 3x v měsíci až 67 % Čechů. Z průzkumu vyplývá, že dvě třetiny lidí nedělají žádnou sportovní aktivitu ani 3x do měsíce.

Podle Světové zdravotnické organizace by se měli dospělí věnovat pohybové aktivitě 5x týdně po dobu 30 minut, děti minimálně 60 minut denně. Pohybu by se měli věnovat také lidé ve věku 65 a více.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky