MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Státní rozpočet  |  24.10.2018 19:01:13

Státní rozpočet na rok 2019 v Poslanecké sněmovně

Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení projednala návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2019. Návrh počítá s celkovými příjmy ve výši 1 465,3 mld. , výdaji 1505,3 mld. a deficitem 40 mld. .

Příjmy státního rozpočtu na rok 2019 jsou oproti roku 2018 zvýšeny celkem o 150,8 mld. , a to zejména vlivem těchto příjmů:

  1. Daňové příjmy státního rozpočtu na rok 2019 byly zvýšeny o 46,6 mld. na celkových 768,9 mld. .
  2. Příjmy z pojistného na sociální zabezpečení byly zvýšeny o 59,5 mld. na celkových 556,4 mld. .
  3. Příjmy z rozpočtu Evropské unie a finančních mechanismů jsou rozpočtovány v celkové výši 93,9 mld. , což v porovnání s letošním rokem představuje zvýšení o 22,7 mld. .
  4. V rámci přijatých transferů se pro rok 2019 počítá i s příjmy ze zvláštních účtů Ministerstva financí (bývalý Fond národního majetku) ve výši 18 mld. .
  5. V kapitole Operace státních finančních aktiv jsou nově rozpočtovány příjmy z dividend společnosti Letiště Praha, a.s. ve výši 3 mld. .

Výdaje státního rozpočtu jsou oproti roku 2018 zvýšeny celkem o 140,8 mld. , přičemž zvýšení výdajů bez vlivu prostředků z rozpočtu Evropské unie a finančních mechanismů činí 118,1 mld. . Finanční prostředky budou v roce 2019 použity především na posílení těchto výdajových oblastí státního rozpočtu:

Zároveň rozpočet řeší problém s vysokým počtem neobsazených míst ve státní správě. I na tato místa totiž rezorty dostávají peníze na platy, které potom ale používají na odměny. U úřadu, kde byl na konci 1. čtvrtletí 2018 počet neobsazených míst přes 3 %, se do státního rozpočtu 2019 promítlo odebrání výdajů na platy pro tato neobsazená místa. Pokud těchto neobsazených míst bylo více než 5%, byla tato místa úplně zrušena. Díky tomu došlo k redukci přibližně 1300 funkčních míst, což představuje úsporu cca 3,4 mld. . Opatření se netýká regionálního školství a dalších vybraných kapitol. Stejný postup byl proveden i u zaměstnanců placených z prostředků EU a finančních mechanismů, což představuje snížení o dalších asi 160 míst.

Návrh byl sestaven v plném souladu s fiskálním pravidlem zohledňujícím střednědobý rozpočtový cíl vyplývající z evropské legislativy, podle kterého by úroveň strukturálního salda, tedy salda očištěného o vliv ekonomického cyklu, neměla činit méně než minus 1% HDP. Strukturální saldo v ČR přitom dosahuje přebytku 1,1%.

Saldo veřejných financí dosáhne v roce 2018 přebytku 1,6% HDP, pro rok 2019 pak predikujeme přebytek 1%. Tento stav řadí Českou republiku mezi 3 země v Evropské unii s nejvyššími přebytky veřejných financí. Adekvátně se bude vyvíjet i zadlužení veřejných financí. V letošním roce očekáváme pokles výše zadlužení na 33 % HDP, přičemž příští rok by měla klesnout pod 32 % HDP.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688