Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.11.2018 09:09:38

V USA se rozhodne o složení Kongresu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Událostí číslo jedna jsou dnes americké volby do Kongresu. Ty mohou D. Trumpovi zkomplikovat prosazování jeho agendy. Odhady ukazují, že republikáni si zachovájí většinu v Senátu, zatímco Sněmovna reprezentantů padne do rukou demokratům. V Evropě budou zveřejněny finální indikátory PMI za říjen, které podle nás vidí situaci až příliš pesimisticky.

PMI v eurozóně zůstávají pesimistické

Volby do amerického Kongresu dnes a zítra ovládnou titulky nejenom ekonomických deníků. Podle průzkumů veřejného mínění by demokraté měli získat Sněmovnu reprezentantů, zatímco republikáni si zachovají vládu nad Senátem. Výsledek ukáže, jestli bude D. Trump schopný dále prosazovat svou politiku bez dohody s demokraty.

PMI indikátory za celou eurozónu již delší dobu naznačují prudké zpomalování ekonomiky. Finální údaje za celou eurozónu za říjen, které budou zveřejněny dnes, ani čísla za Itálii a Španělsko nebudou výjimkou. Potvrdit by se měl jejich výsledek pod dlouhodobým průměrem. Podle nás tyto indikátory příliš citlivě reagují na globální hrozby, jako jsou obchodní války a politická nejistota v Evropě. PMI totiž měří sentiment spíše velkých firem, kterých se globální události mnohem více dotýkají. Indikátory důvěry Evropské komise nabízejí o něco optimističtější obrázek. Zahrnují totiž ve větší míře menší firmy, které jsou více závislé na domácí poptávce.

Německé tovární objednávky přinášení opatrný optimismus

Včerejšek nepřinesl žádné nové důležité a překvapivé zprávy. Pokles důvěry spotřebitelů v eurozóně byl sice o něco silnější, než analytici očekávali, ale s trhy to nehnulo. S kurzem eura proti dolaru nezamávaly ani závěry ze schůzky ministrů financí zemí platících eurem. Euroskupina se ztotožnila s názorem Evropské komise, že by Itálie měla přepracovat svůj rozpočet. Euro včera mírně posilovalo, když se dostalo na 1,141 USD/EUR.

Po mnoha měsících, kdy německé tovární objednávky přinášely na trhy spíše zklamání, se dnes objevila opatrná naděje. Objednávky mírně vzrostly a naznačují, že útlum v německém průmyslu snad pomalu končí.   

Ekonomická aktivita v Česku oslabuje

S výjimkou dubna tento rok každý měsíc zahraniční obchod vykázal horší výsledek než vloni. Nejinak tomu podle nás bylo i v září. Ekonomická aktivita v Česku zpomaluje a na měsíčních údajích je to vidět. Dynamika zvolnila i v průmyslu, i když výrobci aut stále vykazují slušnou kondici. Dodavatelský řetězec v průmyslu však trpí zpomalením výroby v Německu. Více jsme o měsíčních údajích psali zde: http://bit.ly/2APqDBp.

Maloobchod překvapivě oslabil korunu

Koruna včera oslabila v reakci na slabší čísla z domácího maloobchodu. Na tuto statistiku koruna reaguje málokdy. Je tedy vidět, že trhy jsou skutečně nervózní. Meziroční růst prodejů očištěných o auta v září zpomalil ze 4,2 % na 1,4 % a tím výrazně zklamal tržní očekávání. Nicméně revidovány byly i minulé údaje. Meziměsíční růst očištěný o kalendářní efekty podle ČSÚ dosáhnul 0,6 %, což na druhé straně představuje zdravou dynamiku. Více jsme o maloobchodu napsali zde: http://bit.ly/2OqTRtL.

Koruna se včera podívala na 25,87 CZK/EUR. Své ztráty však v odpoledních hodinách smazala a své obchodování uzavřela pouze o dva haléře pod svou otevírací hodnotou. I polský zlotý se vydal ke slabším hodnotám. V průběhu dne nepatrně oslabil, aby odpoledne zkorigoval zpět na své ranní úrovně okolo 4,308 PLN/EUR. Ani třetí z námi sledovaných středoevropských měn se svým vývojem nevymykala. Maďarský forint také zpočátku dne ztrácel, aby pak odpoledne korigoval. Nicméně včerejší obchodování uzavřel o desetinu procenta slabší na 322,1 HUF/EUR.
Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688