Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.11.2018 07:54:53

V globální ekonomice začíná přituhovat, o dalším vývoji rozhodne hlavně Čína

Nejpravděpodobnější příčinou akciové korekce posledních týdnů je podle známého investora a ekonoma Gavyna Daviese to, že trhy si začaly více všímat i negativních scénářů vývoje v globální ekonomice a dokonce také rizika recese. A investor dodává, že podle modelů jeho společnosti Fulcrum AM skutečně dochází k poklesu ekonomické aktivity ve světovém hospodářství.

„Období růstu nad trendem, které panovalo minulý rok, nakonec netrvalo dlouho a nyní se zdá, že bylo zejména cyklické a ne strukturální povahy. Na zpomalení ale bude reagovat ekonomická politika, a to zejména v Číně. Přechodný negativní šok v eurozóně (regulace emisí aut) a v Japonsku (přírodní pohromy) by měl vyprchat,“ tvrdí Davies. Dochází proto k závěru, že slábnoucí globální ekonomika neskončí během jednoho či dvou let recesí, ale představuje jen „návrat k normálu“. Trhy se ale dál mohou obávat existujících rizik, a to zejména do doby, dokud nezačnou být patrné výsledky změn v čínské ekonomické politice.

Následující tabulka ukazuje stav ekonomické aktivity na konci října minulého a letošního roku. Pokles tempa růstu je patrný napříč všemi regiony a zeměmi, nejvýraznější je u rozvíjejících se zemí, Číny a eurozóny:

V příštím roce se podle Daviese v USA projeví slábnoucí efekt fiskální stimulace a na konci roku již bude nulový (s předpokladem, že nebudou schváleny další investice do infrastruktury). K tomu dojde k utažení finančních podmínek daných politikou Fedu, nižšími cenami akcií a silnějším dolarem. Jan Hatzius z Goldman Sachs odhaduje, že právě utaženější finanční podmínky sníží tempo růstu HDP o 0,75 procentního bodu. Celkový růst tak „na konci roku 2019 pravděpodobně klesne pod 2 %, jde ovšem o zdravý posun, protože panují obavy z přehřátí trhu práce“.

Těžké je podle Daviese hodnotit další vývoj v eurozóně a Velké Británii. V polovině roku se objevovaly známky určitého oživení tempa růstu, ale na Německo pak tvrdě dolehla nová regulace automobilových emisí. Itálie zase trpí kvůli jednání o rozpočtu. Optimisticky ale podle investora vyznívá vývoj spotřebitelské důvěry a trhu práce. ECB věří, že růst se udrží na trendu a „to je skutečně rozumný odhad vývoje v příštím roce“. Britská ekonomika je ale zranitelná v případě šoků spojených s brexitem.

Největší riziko pro zpomalení globálního růstu představuje podle Daviese Čína, jejíž ekonomická aktivita znatelně ochladla v říjnu. Tedy v době, kdy eskalovaly hrozby na poli obchodních válek. I čínská vláda nyní uznává, že ekonomika trpí kvůli vnějším faktorům a „zdá se, že začala agresivně jednat s cílem podpořit aktivitu v soukromém sektoru“. Podle všeho tedy vláda nyní klade menší důraz na oddlužení a snaží se ekonomiku opět stimulovat.

Zdroj: Fulcrum AM, Financial Times

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688