STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  13.11.2018 15:19:18

Donald Trump opět ovlivňuje cenu ropy

Autor: Martin Pohl

Hodnota ropy poklesla dvanáctý den v řadě poté, co americký prezident Donald Trump na svém twitterovém účtu kritizoval plány Saudské Arábie ohledně snížení ropné produkce

WTI (West Texan Intermediate) futures kontrakty na burzeNew Yorku poklesly až o 2,8 %, čímž potvrdily pokračující trend ztráty více než 11 % od 26. října. Donald Trump ve svém tweetu prohlásil, že „ceny by měly být mnohem nižší na základě nabídky“ v reakci na prohlášení saudskoarabského ministra energetiky Khalida Al-Faliha, že producenti musí omezit produkci o přibližně milion barelů ropy denně. Ve stejnou dobu organizace OPEC  ve své měsíční zprávě zveřejněné v úterý 13. listopadu, deklarovala, že vzhledem ke zpomalení celosvětového ekonomického růstu a vzájemné konkurenci ropných nabídek, dochází k ještě vyššímu utlumení poptávky po ropě od OPEC, než bylo očekáváno.

Na začátku října se cena ropy nacházela na nejvyšších hodnotách za poslední 4 roky, došlo však k obavám z přesycení nabídky poté, co USA rozhodlo o garantování výjimek vybraným odběratelům ropyÍránů. Na Írán byly totiž ze strany USA uvaleny sankce. Se vzrůstající americkou produkcí i zásobami a v kombinaci s napětím v oblasti obchodních vztahů mezi USA a Čínou se jeví Trumpův tweet jako olej do ohně spekulací, které obklopují další kroky OPEC.

„Tento tweet rozhodně cenám nepomohl, tlak na pokles obou amerických typů ropy WTI i Brent pokračuje od včerejška i během dnešního rána.“ Řekl Warren Patterson, vedoucí oddělení komoditních strategií v ING Bank. „Vzhledem k předpokládanému celosvětovému přebytku v první polovině roku 2019, pravděpodobně se bude OPEC snažit co nejvíce přehlížet výzvu Donalda Trumpa.“

Futures kontrakty na WTI pro prosincové dodávky poklesly na komoditní NYMEX burzeNew Yorku až o 1,69 $ na cenu 58,24 $ za ropný barel. Včerejší den 12. listopadu poklesl ropný kontrakt o 26 centů na své minimum od poloviny února a celkový obchodovaný objem i díky tomu vzrostl během úterý 13. listopadu o 67 % oproti průměru za posledních 100 dní.

Futures kontrakty na Brent ropu (vyšší obsah síry než WTI) pro lednové obchodování na londýnské burze ICE Futures Europe poklesly o 1,44 $ na 68,68 $ za ropný barel a dosáhly sedmiměsíčního minima.

Nedělní ostře sledované setkání zástupců OPEC a jejich spojenců včetně Ruska nepřineslo zásadní změnu v dohodnuté politice, avšak delegáti varovali, že brzy mohou potřebovat „nové strategie“. Saudská Arábie taktéž na setkání oznámila plán na omezení produkce již během příštího měsíce o půl milionu barelů ropy denně. I venezuelští zástupci se vyjádřili ve smyslu, že se připojí k plánům Saudské Arábie a taktéž omezí produkci.

Výsledné celkové omezení produkce však bude pravděpodobně záviset na růstu poptávky, velikosti Íránské nabídky a zejména ropné produkce USA.

Oil

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.11.2018Donald Trump hrozí dalšími cly (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.09.2018Trump opět tweetuje a ceny ropy zastavují růst ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688