Skutečně zdravá škola je Mateřská škola Semínko z Prahy, splnila všechna kritéria

Ocenění bylo uděleno za splnění potřebných kritérií Mateřská škola Semínko v Toulcově dvoře z Prahy jako první školaČeské republice splnila všechna kritéria v bronzové, stříbrné i zlaté úrovni programu Skutečně zdravá škola a stává se pomyslnou „vzorovou školou“ a „příkladem dobré praxe“.

Ocenění bylo uděleno za splnění potřebných kritérií v oblastech angažovanosti a kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu, vzdělávání o jídle a stravování a místní společenství a spolupráce. Již dříve v rámci stříbrných kritérií plnila Mateřská škola Semínko požadavky na výrobu pokrmů, které musí být minimálně ze 75 procent tvořeny z čerstvých a nezpracovaných surovin, 5 procent surovin musí pocházet z ekologických farem, dětem musí být podávané pouze neslazené nápoje a děti mají být vzdělávány o původu potravin a vaření.

„Jsem přesvědčena, že praktickému vaření se nevyrovná žádné hraní u dětské kuchyňky. Děti v Semínku mají možnost připravit si skutečné jídlo. Průběžně a přirozenou formou děti seznamujeme nejen se samotnými potravinami, ale i s jejich cestou na náš stůl, významem pro naše tělo i dopadem na životní prostředí,“ říká Mgr. Magdaléna Kapuciánová, ředitelka Mateřské školy Semínko v Toulcově dvoře.

V rámci plnění zlatých kritérií ve školce realizují plán podpory zdravého stravování. Dále musela jídelna mateřské školy prokázat, že minimálně 80 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v krajích obklopujících Prahu. Deset procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů. Děti pravidelně s pedagogy zkouší přípravu pokrmů z ovoce a zeleniny vypěstované na školní zahradě a navštěvují farmu v Toulcově dvoře. Škola aktivně zapojuje rodiče a veřejnost do aktivit v oblasti zdravého stravování, pěstování a vaření. Ve školní jídelně se snaží minimalizovat objem biologického odpadu. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.

Zlatého ocenění si vážím, vnímám to jako supervizi naší práce. Plnění stanovených kritérii není jednoduché, vyžaduje obrovské nasazení, invenci a odpovědný přístup zaměstnanců,“ uvádí Bc. Iveta Garciová z MŠ Semínko.

Vědecké důkazy potvrzují, že stravovací návyky se tvoří již v dětském věku a správná výživa hraje klíčovou roli ve zdravém růstu dítěte a jeho kognitivním vývoji. Mateřské školy plnící program Skutečně zdravá školka nabízí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjí v dětech zdravé stravovací návyky. Skutečně zdravé školky také umožňují dětem pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na zahradě a učit se základům vaření. Rodičům pomáhají vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.

 „Základy zdravého životního stylu byly v Mateřské škole Semínko položeny již při jejím vzniku. Během 15letého fungování jsme byli zapojeni v mnoha zajímavých programech na podporu zahradničení, zdravého vaření i stravování. Tato obohacující spolupráce nás posunula až ke zlatému ocenění Skutečně zdravé školy. Jsem ráda, že součástí Semínka jsou lidé, kteří chápou zdraví jako nenahraditelnou hodnotu. Výchova dětí ke zdravému životnímu stylu je totiž záležitostí celého Semínka,“ dodává Mgr. Magdaléna Kapuciánová, ředitelka Mateřské školy Semínko v Toulcově dvoře, www.msseminko.cz.

Skutečně zdravá škola  

Skutečně zdravá škola je komplexní program zdravého školního stravování. Usiluje o to, aby si děti jídla vážily, znaly jeho hodnotu, dokázaly si je vychutnat a naučily se, jak vzniká. Program funguje pod záštitou Ministerstva životního prostředí a Ministerstva zemědělství. Do programu se mohou zapojit mateřské, základní i střední školy. Mohou se pokusit se o získání bronzové, stříbrné a zlaté medaile za splnění kritérií programu Skutečně zdravá škola. Momentálně je zapojeno 340 škol z celé České republiky, 58 z nich již splnilo bronzová kritéria, 8 plní stříbrná kritéria. Program Skutečně zdravá škola zvítězil v soutěži Ceny SDGs 2018. Více na: www.skutecnezdravaskola.cz.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy