Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  16.11.2018 16:51:01

Schwab: Čínské lákadlo, americká rozštěpenost a naše citlivost


Investiční společnost Schwab se v jedné ze svých posledních analýz věnuje akciím v „jediné zemi, která v roce 2019 plánuje stimulaci“. Nebudu čtenáře napínat, tou zemí je podle Schwabu Čína. Jde samozřejmě o to, jak onu stimulaci zadefinujeme – například podle odhadů Pictetu by příští rok měla fiskálně stimulovat i eurozóna. Schwab podle všeho bere v úvahu jak fiskální, tak monetární směr a eurozóně to pak „kazí“ očekávané zvyšování sazeb, Japonsku zase zpomalování QE (i když v obou případech to může stále znamenat stimulaci, jen ne tak razantní). Ono je to ale i s tou Čínou trochu problematické.
 
Čínské lákadlo

People’s Bank of China se nyní snaží tlačit sazby i měnový kurz dolů. Podporuje úvěrový trh a příští rok by se mělo přidat snížení daňové zátěže. Znamená to pro čínský akciový trh doporučení „nakupovat“? Ani náhodou. Jak ukazuje následující graf, korelace mezi čínským akciovým trhem a vývojem produktu je celkem mizerná. Navíc bych podotkl, že v Číně nyní začíná jen další sloka obehrané písničky, kdy se na každé cyklické i strukturální zpomalení reaguje další stimulací, která může v konečném důsledku jen pozdržet potřebný přechod na novou rovnováhu. Tedy posun od tvrdého k měkkému, od investic ke spotřebě, od průmyslu ke službám. Můžete mi namítnout, že tu tuhle svou písničku opakuji již hodně dlouho a žádné větší problémy se v Číně neukazují. Jenže pohled na vývoj zadluženosti ukazuje, že tahle nota na své relevanci neztrácí, naopak.


Zdroj: Schwab

Americká rozštěpenost


Možná to je překvapivé, ale korelace mezi akciovým trhem a vývojem produktu je nízká i v řadě dalších zemí, včetně USA. Dobře to ukazují pokrizové roky právě ve Spojených státech, kdy si akcie vedly výjimečně dobře, zatímco ekonomické oživení bylo po dlouhou dobu dost slabé, o situaci na trhu práce (nezaměstnanost, mzdy) nemluvě. Což není žádný detail, protože tenze mezi Wall Street a tzv. Main Street jsou jedním z hlavních důvodů, proč nyní v Bílém domě sedí nepredikovatelné černé labutě.

Jak může k takovému oddělení ekonomiky a trhu dojít? Celkem jednoduše. Stačí, aby se od celkového ekonomického vývoje odtrhly zisky a k tomu jim pomohly rostoucí valuace akcií (tedy poměry cen a zisků). Jinak řečeno, pokud ekonomika roste pomalu, ale zisky si z příjmů ukrajují stále větší koláč, akcie se mohou radovat. A tato radost se promítne i do nižší požadované návratnosti a odhadů budoucího růstu ziskovosti, což pomůže zvednout i ony valuace. Přesně k tomu došlo v USA, jenže výsledkem je ona propast mezi WS a MS. I zde tedy platí, že všeho s mírou.

Podíl zisků na produktu v USA ukazuje následující graf. Dna dosáhl někdy v polovině osmdesátých let a poté se vydal na trendový růst, což je dlouhodobě bezesporu jedním z těch nejvýznamnějších pozitivních faktorů, které akciím pomáhaly dosahovat nových maxim (či nepadat tak hluboko, jak někdy padly). Otázkou samozřejmě je, jak interpretovat současné, stále dost vysoké úrovně tohoto podílu – pesimista by řekl, že lze jít už zase jen dolů a vracet se k průměru. Přímý vliv na akcie by tak byl negativní, ale pokud vezmeme v úvahu, kam se společnost kvůli popsanému vývoji posunula a jak je vnitřně rozštěpená, alternativní scénáře jsou možná ještě horší.



A naše citlivost

Vraťme se ještě krátce k analýze Schwabu, která obsahuje i dost zjednodušený, ale stále zajímavý obrázek. V něm je vyznačeno, na co jsou nejvíce citlivé vybrané rozvíjející se trhy, tedy i ten náš. U něj by podle analytiků Schwabu měl být rozhodující vývoj na vyspělých trzích. Naopak v Polsku by měly být rozhodující faktory domácí, Čína je citlivá na obojí, Jižní Amerika je zase značně citlivá na pohyby měnových trhů a na komodity zase země jako Katar a Spojené Arabské Emiráty:


Zdroj: Schwab


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688