Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.11.2018 16:24:11

Bloomberg: Čtvrteční propad libry byl jen předehrou

Britští politici ve čtvrtek měli možnost zjistit, jaké turbulence se na trzích mohou spustit, pokud neschválí dohodu o odchodu Británie z Evropské unie. Podle analytiků oslovených agenturou Bloomberg byla čtvrteční reakce trhu náznakem toho, co může přijít, a finanční tlak může nakonec přinutit zákonodárce k souhlasu s dohodou.

Nevypadalo to hezky - pokles na devizových trzích o téměř dvě procenta, oslabení akcií bank, stavebních a energetických firem o pět procent i více, růst úvěrových rizik a prodej dluhu. To jsou druhy pohybů, které lze pozorovat u rozvíjejících se ekonomik. A vše ukazuje na možnost, že situace bude spíše ještě horší, než že by se zlepšila. Toto by mohlo postrašit zákonodárce a nakonec je donutit k akci, říkají analytici.

"Předpoklad, že dohoda o brexitu bude dojednána a ratifikována všemi stranami, byl nyní zpochybněn," napsala ekonomka výzkumné a konzultační společnosti G Plus Economics Lena Komilevová. Aby se dohoda uskutečnila, musela se podle ní objevit skutečná hrozba, že nebude žádná dohoda, která způsobila vážný finanční rozvrat a možný otřes důvěrou podnikatelů a spotřebitelů.

Trhy mohou mít dočasnou útěchu ve vedení Theresy Mayové. Libra při její čtvrteční tiskové konferenci, označované za odvážnou, zůstala stabilní. Pokud se jí podaří udržet ve vedení Konzervativní strany, může to libře pomoci, alespoň na chvíli.

Pokud ale zákonodárci odmítnou dohodu, mohou se znovu objevit masové výkyvy kvůli nízké likviditě v předvánočním období, což vystupňuje tlak na rozdělený parlament. Bloomberg upozorňuje na šestiprocentní prudký propad v říjnu 2016, kdy libra oslabila prakticky v jedné minutě při slabém asijském obchodování.



"Parlament by musel být odvážný, aby odmítl ekonomické bezpečí nepopulárního kompromisu kvůli nejisté alternativě, kterou by riskoval škodlivý brexit bez dohody," uvedl ekonom AXA Investment Managers David Page. Podle něj nyní rostou spekulace, že pokud parlament odmítne dohodu v prosinci, bude se konat druhé hlasování v únoru, jakmile budou přezkoumány a vyčerpány alternativní možnosti, což může nakonec ještě znamenat přijetí dohody.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688