Pavel Ryba (Golden Gate CZ)
Okénko investora  |  19.11.2018 12:04:52

Vyšehradské fórum 2018: Jsme na vrcholu hospodářského cyklu

Ve čtvrtek 18. října proběhl v Kongresovém centru Praha už šestý ročník největší investiční konference v Česku – Vyšehradské fórum. Oba přednášející, ekonomové Štěpán Křeček a Štěpán Pírko, se shodli na tom, že se současný ekonomický cyklus ocitl na svém vrcholu a v nadcházejících letech můžeme čekat ekonomický útlum.

První řečník, hlavní ekonom společnosti BH Securities a.s. Ing. Štěpán Křeček, MBA, ve své přednášce „Došli jsme na vrchol hospodářského cyklu. Co bude dál?“ připomněl 10. výročí hospodářské krize a faktory, které ji spustily. Kromě nekvalitních hypoték to bylo také zvýšení cen ropy, růst inflace a úrokových sazeb. Podobnou situaci zažíváme právě teď, s tím rozdílem, že zadlužení společnosti od roku 2008 podstatně narostlo.

Důsledkem krize roku 2008 byly extrémně nízké úrokové sazby a kvantitativní uvolňování, výrazný pokles nezaměstnanosti, ale také tzv. oligopolizace trhů. To znamená, že velcí hráči se stali ještě většími – velké banky koupily malé, vytvořily se nové globální giganty (za poslední dva roky zkrachovalo jen v USA 30 velkých retailových obchodů v důsledku expanze Amazonu), nastoupil trend automatizace a umělé inteligence. Nastartovaly se tak nejdelší vzestup akciových trhů v historii a synchronizovaně globální hospodářský růst.

Ten však právě narazil na svůj strop. Vysoká poptávka vede k nárůstu cen komodit, což zvyšuje inflaci. To po letech velmi nízkých úroků vede k vzrůstu úrokových sazeb v USA, Mexiku, Velké Británii, Indii, Kanadě, Norsku nebo Rusku. „Inflace spolu s růstem úroků znamená neschopnost splácet dluhy. To v konečném důsledku může vést ke kolapsu systému s nedozírnými následky, nebo k velmi drahé záchraně předlužených ekonomik za peníze daňových poplatníků,“ uvedl Křeček.

Evropská centrální banka pod vedením Itala Maria Draghiho je zatím k zvyšování úrokových sazeb zdrženlivá, s ohledem na předlužený jih Evropské unie. Štěpán Křeček ale upozornil, že Draghiho mandát končí příští rok v říjnu a jeho nástupce zřejmě měnovou politiku znovu zpřísní. Zvyšování úrokových sazeb bude mít pro předlužené země jihu Evropy fatální dopad. Spolu se špatnými investicemi firem a vysokým zadlužením domácností může tato situace vyústit v hlubokou ekonomickou krizi. „Další krize nezačne ve Spojených státech, ale v Evropě, kde se růst úrokových sazeb zatím nekoná, ale budeme s ním mít velké problémy,“ upozornil Křeček.

Nejsou to ale jen úrokové sazby, které Evropě komplikují situaci. Je to také neschopnost dohodnout se na podmínkách Brexitu, rostoucí napětí mezi jižním a severním křídlem Eurozóny, obchodní války nebo zvyšování výdajů na obranu.

Doporučením Štěpána Křečka pro investory je tedy vyhýbat se zadlužení, portfolio ladit defenzivně (přesunout prostředky z rizikových titulů do bezpečných přístavů jako je zlato) a mít připraveny disponibilní prostředky.

„Sejeme semínka další krize

Druhý přednášející, předseda představenstva a hlavní portfolio manažer společnosti Colosseum, a.s., Ing. Štěpán Pírko představil téma „Deset let od krize – je vše vyřešeno, nebo jsme na prahu další?“. Upozornil na extrémně nízké úrokové sazby, které ovlivňují chod ekonomiky i chování států a jednotlivců. „Sejeme semínka další krize. Dlouhodobě abnormálně nízké úrokové sazby v mnoha případech tlačí firmy, lidi i státy k neracionálnímu rozhodování ohledně investic a zadlužení. Mnoho subjektů se chová, jako kdyby tu dobré časy a levné peníze měly být věčně. To však není možné. Například 83 procent firem, které letos uvedly akcie na burze v USA, je ztrátových. To je nejvíce od roku 2000,“ řekl ekonom akciové společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Světová ekonomika má za sebou bezprecedentně dlouhé desetileté období růstu. Ten ale doprovází rekordní nárůst zadluženosti, která loni dosáhla 169 bilionů dolarů, což je 236 procent světového HDP. V České republice je podle údajů Banky pro mezinárodní platby tento poměr 132 procent. Nejvíce se zvyšuje zadlužování domácností, a to průměrným tempem 13,4 procenta ročně. „Fyzické osoby si půjčují hlavně na bydlení,“ dodal Pírko.

Dalším rizikem pro dnešní ekonomiku jsou obchodní války a zpomalení zahraničního obchodu. To může vyvolat inflaci a pokles zájmu investorů o americké dluhopisy. Štěpán Pírko také připomněl říjnový výrok Mezinárodního měnového fondu, podle kterého se „rok 2008 může během pár let zopakovat, ale tentokrát to může být mnohem horší“. Za zdroj potenciálních problémů vidí především dluhopisy – ať už státní, nebo podnikové, do těch proto doporučuje investovat jen velice opatrně.  „Korporátní dluhopisy jsou časovanou bombou, která může brzy vybuchnout,“ varoval Pírko a McKinsey Global Institute, podle kterého „až 25 % korporátních dluhopisů v rozvíjejících se ekonomikách čelí riziku bankrotu“.

Aby investoři přestáli nadcházející situaci co možná nejlépe, doporučuje se vyhýbat rizikovým vládním a podnikovým dluhopisům s vysokým výnosem. Upozornil také na aktuálně nízkou cenu komodit včetně zlata.

Letošní ročník Vyšehradského fóra navštívilo více než 1 600 lidí. Vám všem, kteří jste si přišli poslechnout přednášky špičkových ekonomů Štěpána Křečka a Štěpána Pírka, děkujeme a věříme, že jste si odnesli zajímavé podněty k zamyšlení a také inspiraci pro své investice. 

 

 

Pavel Ryba

Pavel Ryba

Obchodní ředitel GOLDEN GATE CZ a.s. je jedním ze zakladatelů společnosti. Obchodu se věnuje více než deset let a má rozsáhlé zkušenosti z investičního poradenství. Zlato je podle něj cestou ke svobodě a nezávislosti.



Logo GOLDEN GATE CZ a.s.

GOLDEN GATE CZ a.s.

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. je lídrem na trhu spoření do fyzického zlata a stříbra v Česku. Byla založena s cílem učinit z fyzického zlata a stříbra investici dostupnou široké veřejnosti. Svým klientům nabízí širokou škálu spořicích programů již od 500 Kč měsíčně včetně spoření na důchod, spoření pro děti a spoření k zajištění hypotečního úvěru. Zajišťuje také zpětný odkup kovů a poskytuje komplexní poradenství v této oblasti. K 31. 12. 2016 přesáhla celková výše cílových částek spoření uzavřených klienty společnosti částku 8,2 miliardy Kč. Více informací na www.goldengate.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)

Přečtěte si také:

22.09.2023Blížící se vrchol cyklu zvyšování měnověpolitických sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.02.2022Cyklus zvyšování úrokových sazeb je téměř na vrcholu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688