Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.11.2018 09:53:36

BoE varuje: Brexit bez dohody by měl horší dopad než finanční krize

Brexit bez dohody by měl horší následky než finanční krize před 10 lety, varovala ve středu britská centrální banka. Pokud by Británie v březnu příštího roku opustila Evropskou unii bez jasných pravidel a bez přechodného období, ostrovní ekonomika by se za rok zmenšila o 8 %. Ceny domů by se propadly téměř o třetinu a libra o čtvrtinu, varovala banka ve své půlroční zprávě o finanční stabilitě, do níž scénáře brexitu zahrnula na žádost vlády.

Analýza Bank of England, jak zní oficiální název britské centrální banky, přichází těsně poté, co britské ministerstvo financí oznámilo, že Británie si brexitem pohorší, ať už se odehraje jakkoli.

V případě scénáře brexitu bez dohody, který centrální banka ovšem nepovažuje za ten nejvíce pravděpodobný, by se nezaměstnanost zvýšila na 7,5 % z letošních zhruba 4 % a vrcholu z období krize by nedosáhla jen díky masovému odchodu zahraničních pracovníků. Základní úroková sazba by se vyšplhala na 4 % z dnešních 0,75 %.

Scénář se dívá pět let dopředu. Návrat k růstu ekonomiky odhaduje teprve na konec roku 2023.

Pokud by nastala mírnější varianta brexitu, kdy by zboží mohlo proudit přes hranice i nadále, ale vztahovala by se na něj cla, stálo by to hrubý domácí produkt (HDP) Británie 3 %. I v případě optimistické varianty zachování úzkých obchodních vztahů s EU by se ekonomika zmenšila o procento ve srovnání se stavem, kdy by země ve svazku s Unií zůstala.

Centrální banka také podrobila sedm největších britských bank zátěžovým testům. Podle jejího dnešního vyjádření byly testy 2,5krát přísnější než scénáře brexitu. Všechny bankovní domy - Royal Bank of Scotland, HSBC, Barclays, Lloyds, Standard Chartered, Santander a Nationwide Building Society v nich obstály. "Britský bankovní systém je dostatečně silný na to, aby mohl dál sloužit britským domácnostem a firmám v případě neukázněného brexitu," komentovala výsledek centrální banka.

Guvernér centrální banky Mark Carney minulý týden podpořil dohodu o brexitu, kterou uzavřela s EU britská premiérka Theresa Mayová. Zdůvodnil to tím, že opuštění Unie bez přechodného období by se rovnalo ropnému šoku ze sedmdesátých let.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:48  Akciové trhy rostly v březnu i celém prvním čtvrtletí na obou stranách Atlantiku a.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688