Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  02.12.2018 22:15:18

Úspěch na trzích vyžaduje komplexní myšlení

Méně zkušení investoři bývají překvapeni, když akciová společnost reportuje dobré hospodářské výsledky, ale cena jejích akcií "v reakci" na to klesá. Pro ty, kteří dokáží uvažovat v souvislostech, to ale takové překvapení není.

K dosažení výjimečných investičních výsledků musíte mít názor na hodnotu, který není v souladu s tím většinovým, a musíte mít pravdu. Není to jednoduché. Dobrou zprávou je, že těch, kdo přemýšlejí jednoduše, je více. A tito zvyšují výnosy pro ty, kteří jsou schopni myslet komplexněji a hlouběji. Pokud chcete dosahovat vynikajících výsledků, musíte patřit do druhé skupiny," píše známý investor Howard Marks ve své knize The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor.

Ti, kteří uvažují jednoduše, budou očekávat, že dobré výsledky budou znamenat růst cen akcií. Ti, kteří o trzích přemýšlí komplexněji a hlouběji, vědí, že se ceny akcií vyvíjejí (mimo jiné) na základě srovnání výsledků a očekávání, nikoli na základě srovnání s předchozími čísly.

Ti, kteří chtějí v současnosti dosahovat dobrých výsledků, musejí pochopit, jak fungují očekávání trhu. Je důležité vědět, co je již v cenách zahrnuto a jak danou firmu vnímají ti, kdo přemýšlejí jednoduše. Mezi ně (bohužel) většinou patří individuální investoři, také mnoho velkých institucionálních investorů a média. Jak říkají někteří zkušenější investoři, média odrážejí náladu na trzích, jde tedy o dobrý indikátor konsenzu na trhu.

Bloger a hedgeový manažer Jesse Felder uvádí dva skvělé příklady toho, jak to funguje. První je minimum kurzu zlata před třemi roky. Po čtyřech letech poklesu se konsenzus trhu ustálil na velice pesimistické hladině, ze zlata se stala "nejnenáviděnější investice" a v médiích se o kovu psalo jako o bezcenném nástroji. Nakonec se všichni jednoduše uvažující na zlato vykašlali, takže jakákoli pozitivní informace (nebo lepší než očekávaná) mohla vést k růstu ceny. A vedla.

Druhý příklad je aktuálnější, ale podle Feldera mohl souviset s příkladem prvním. Špatná nálada na trhu se zlatem totiž mohla podpořit zlepšení konsenzu trhu ohledně bitcoinu. Ten se v extrémní formě projevil v jednom článku v magazínu New York Times ze začátku roku 2018. Titulek hovořil o výhodách vlastnění kryptoměny a vysmíval se těm, kdo bitcoin nevlastní. Optimismus nemohl být větší. Zpětně se ale zdá, že veškerá pozitiva již byla v kurzu zahrnuta, zatímco negativní novinky měly potenciál cenu srazit níže. A stalo se.


Pozitivní sentiment ohledně kryptoměn a negativní nálada na trhu se zlatem mohou souviset, jelikož obě "aktiva" část trhu považuje za alternativní měny. Propad hodnoty kryptoměn může být pro žlutý kov dobrou zprávou. Ti, kteří patří mezi komplexně uvažující investory, však na taková "spojení" nespoléhají a vnímají i jiné faktory, které mohou v nejbližší době podpořit cenu zlata.

Další článek: Ukrajina, Jamajka, Katar: Letošní akciové stupně vítězů jsou zatím jedno velké překvapení

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688