Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  05.12.2018 16:35:27

Růst napětí v různých částech světa znervózňuje trhy

 

Globální akciové trhy v úterý během noci zaznamenaly masivní sell-off, protože geopolitická nejistota po celém světě začala opětovně růst a inkasovala své poplatky; investoři přesunuli svá aktiva do bezpečných útočišť, mezi které patří například japonský yen, zlato, a americké státní dluhopisy (jejich cena je reverzní k jejich výnosům).

Účastníci finančního trhu si uvědomili, že obchodní příměří mezi Čínou a Spojenými státy je velmi malým úspěchem a v tomto bodě nelze vyloučit možnost dalšího zhoršování obchodních vztahů. Aktuální devadesáti denní rozšířená časová osa pro vyjednávání je značně krátká.

Kromě toho vzrůstá napětí mezi Ruskem a Spojenými státy, přičemž americký ministr zahraničí Mike Pompeo vydal varování, že Spojené státy odstoupí od smlouvu INF, pokud Rusko nebude v plném souladu s touto smlouvou. Oznámení proběhlo jen pár dní po setkání G20 v Argentině a poté, co prezident Trump zrušil plánované setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem po incidentu v Kerčském průlivu. Tam ruské námořní síly zadržely ukrajinské námořní lodě a námořníky, kteří údajně porušili námořní hranici Ruska.

Navíc se geopolitické prostředí s ohledem na zabití reportéra Jamala Khashoggiho na saudském konzulátu v Istanbulu i nadále zhoršuje, zatímco zákonodárci USA se připravují na schválení kroků proti princi a S.A. království.

Írán varoval, že by mohl uzavřít Perský záliv, který je kritickým bodem dodávky surovin, pokud Spojené státy zabrání vývozu íránské ropy.

Protesty „žlutých vest“, které okupovaly francouzské hlavní město Paříž v posledních dnech, budou pravděpodobně pokračovat dále.

Akcie dnes, po velkém sell-off včera večer, mohou poskočit výš, ale na mnohem nižších úrovních ve srovnání s výprodejem minulé noci, nicméně propad trhů v Asii a začátek obchodování v Evropě, které se neslo propady, nedává příliš velkou šanci na zotavení, zejména díky výluce na americkém trhu, který dnes neobchoduje na základě státního smutku v USA.

 Japonský benchmark akciový index Nikkei 225 je takřka 1000 bodů pod high z včerejšího noci, i když je intraday o téměř 300 bodů silnější.

Trhy v USA jsou dnes uzavřeny, na znamení úcty k zesnuvšímu exprezidentovi Georgea W Bushovi, ale uzavřeli -3 %, tedy silně v záporných číslech.

Při silném sell-off akcií vzrostla poptávka po státních dluhopisech. Americká benchmark US10YT se propadl o 15 bodů na 2,9 procenta.

 

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.




Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: tradecentrum.com


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688