JOBSTACK.IT (JOBSTACK.IT)
Práce  |  06.12.2018 14:31:41

Kdo je kdo v IT světě

Analýza

Typickým povoláním, které můžeme do této skupiny zařadit je IT analytik. Jeho náplní je zejména starat se o firemní informační systém, případně o informační systém klienta, důkladně analyzovat procesy, hledat ta nejvýhodnější řešení a podávat návrhy na zlepšení. IT Analytik úzce spolupracuje s business analytikem, vývojáři a programátory. Vyžaduje se od něj logické myšlení a pečlivost. Vzhledem k tomu, že pracuje v týmu se také očekává, že bude umět jednat s lidmi. „Analýzou se pak také zabývají IT konzultanti, jejichž náplní práce je rovněž podávání návrhů na zlepšení. IT analytik si může přijít na hrubý plat okolo 50 - 80 tisíc měsíčně, kdy pochopitelně záleží na zkušenostech a spoustě dalších okolností,“ říká Jan Silber, jeden ze zakladatelů jobportálu Jobstack.it, který nabízí inzerování pracovních nabídek zdarma.

Vývoj

Vývoj je jednoduše to, co následuje po IT analýze. Vývojáři neboli developeři se zabývají vytvářením softwaru na základě návrhu analytiků, k čemuž využívají programovací jazyky. Nejznámějšími programovacími jazyky jsou Java, PHP, .NET, C++ nebo Javascript, programátor či vývojář se zpravidla specializuje na jeden určitý jazyk. Vyvíjet je možné počítačové programy, mobilní aplikace a další software. Vývojáři si v České republice přijdou průměrně na 45 tisíc hrubého, kvalitní a zkušení vývojáři si mohou přijít i na 100 tisíc, platy jsou vyšší zejména v Praze.

Testování

Testování provádějí testeři neboli test engineeři. Již hotový produkt testují dle požadavků klienta a dle testovací dokumentace. „Takový člověk zkrátka vychytává na práci mouchy, konzultuje je s programátory a kontroluje, jestli je vše tak, jak má být. Testery jsou často také studenti informačních technologií, pro které může být taková pozice vcelku výnosnou brigádou,“ vysvětluje Jan Silber, jeden ze zakladatelů jobportálu Jobstack.it

Vedení

Jako všude, tak i v IT jsou pochopitelně vůdčí pozice. Jedná se například o manažery IT sekcí společností či ředitele nebo manažery celých společností zabývajících se IT. Typickou vůdčí pozicí v IT je také projektový manažer, který se stará o to, aby se jednotlivé projekty posouvaly kupředu dle předem určeného plánu, průběžně je vyhodnocuje a řídí v nich lidské zdroje. Lidé ve vůdčích pozicích si pochopitelně přijdou na nejvyšší platy, výjimkou nejsou šesticiferné částky. 

Provoz, správa a údržba

Tady mluvíme o lidech, kteří se starají o to, aby vše běželo tak jak má. Sami odstraňují drobné poruchy a udržují vše v chodu. Do této oblasti spadá hodně různých rolí od administrátorů, síťařů, přes architekty až po pracovníky na různých úrovních podpory. Tito lidé si průměrně přijdou na několik desítek tisíc měsíčně v závislosti na náročnosti a velikosti organizace.

Další

Mezi „ajťáky“ se pak také řadí například webdesignéři či UX specialisté, kteří se starají o to, aby byly webové stránky organizací pro návštěvníky nejen esteticky příjemné, ale také uživatelsky přívětivé a vše důležité na nich bylo jednoduše dohledatelné. „Rovněž jsou v IT obchodníci, nákupčí, HR specialisté či marketéři zabývající výhradně tímto oborem. V poslední době se objevují další role spojené s bezpečností, zpracováním a analýzou dat, IoT, AI a Agilním vývojem,“ zakončuje Jan Silber, jeden ze zakladatelů jobportálu Jobstack.it

Jobstack.it

Jobstack.it je nový projekt, který si klade za cíl vytvořit jednotné místo pro střetávání nabídek a poptávek práce v oblasti IT. Na webu Jobstack.it, který vznikl v červenci 2017, je možné inzerovat pracovní nabídky a podle vlastních preferencí v nich vyhledávat. Zájemce o práci si tak může vyhledat nabídku například podle platového ohodnocení, typu vykonávané práce, velikosti firmy, možného termínu nástupu či svých dovedností. Kromě toho je součástí služby také poradenská činnost pro firmy i uchazeče o zaměstnání. Tvůrci projektu Jobstack.it jsou Jan Silber, specialista na IT a management, David Salač, CEO ve společnosti APSAZ Consulting a Kateřina Prášilová, odbornice v oblasti HR, talent sourcing manager.

Více informací na: www.jobstack.it

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688