Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  10.12.2018 12:40:05

Konec roku 2018 se blíží, jak jej asi zakončí žlutý kov?

Za pár týdnů nám skončí rok 2018 a čeká nás ohlédnutí a čas bilancování, jaký vlastně tento rok byl a zda naplnil to, co jsme si nastavili na jeho začátku. Každý z nás bude bilancovat a toto bilancování se projeví ve všech směrech. Rovněž trh se zlatem, stříbrem a dalšími komoditami projde fází vyhodnocování. Zda byl úspěšný, zda naplnil svá očekávání, jak se vyvíjela letošní nabídka a poptávka, jak si vedly těžařské firmy, jak se plnily plány prodejů světových mincoven atd.

Nicméně máme ještě před sebou pár týdnů a i v této době se můžeme dočkat různých překvapení a zvratů. Žijeme v době, která se vyznačuje velmi vysokou dynamikou. Ze dne na den, z hodiny na hodinu, z minuty na minutu se mohou stát věci, které ovlivní celosvětový vývoj. Dávno již neplatí, že co se stane na druhém konci světa, se neprojeví na druhém. V dnešním globálním světě se vše valí jako vlna a dotýká se nás všech. Dnes to není o pár faktorech, které mají vliv na vývoj a pokud se budeme bavit o komoditách a jejich cenách, nikdo neví, co a jaký vliv může mít jakákoliv situace. V dnešní době stačí již pouhé slovo, prohlášení a vidíme, jaké to může mít následky. Nikdo neví co se stane za chvíli, natož za týden, měsíc, rok a událostí s mimořádným dopadem tzv. černých labutí, kde nemůže odhadnout riziko, nemůžeme určit kdy nastanou a jestli vůbec je nespočet. Bohužel tyto události pak mají rozsáhlý dopad na daný vývoj.

Navenek se zdá, že je vše v pořádku, ekonomikám se daří, nezaměstnanost je nízká, inflace na „zdravé“ úrovni atd. Bohužel ty hlavní problémy, které tu jsou pořád a přibývají, jsou skryté a je jen otázkou času, kdy se opět projeví a ve větší intenzitě. Žijeme opět v relativně dlouhé době, kdy se daří, ale je potřeba mít na paměti, že se opět dostaví doba, kdy tomu tak nebude. Bohužel nikdo z nás neví, kde a co vyvolá nějakou krizi, recesi. Může to být opět sektor nemovitostí, akciové trhy, geopolitika atd. Potenciálních rizik je nespočet. A je potřeba se na tuto dobu nějak připravit.

Čím dál více lidí po celém světě a nejsou to jen tradiční země, se zaměřuje a doplňuje své portfolio o drahé kovy, které vždy měly, mají a budou mít svou hodnotu. Kolik měn bylo za dobu lidstva vytvořeno a kolik jich zmizelo ze dne na den nebo ztratily svou hodnotu? Těžko spočítat. Stalo se to snad někdy u zlata, stříbra apod.? Tyto kovy provázejí lidstvo od jeho počátku až do dnešních dní a bude tomu i nadále. Globální velmoci, malé státy i obyčejní lidé si uvědomují hodnotu a uchovávají své bohatství právě do drahých kovů jako ochranu proti všem těm negativním vlivům. Drahé kovy jako ochrana před nepředvídatelným vývojem ekonomik jsou tou pravou cestou.

A jak tedy skončí rok 2018?

Jak už to tak vždy bývá, na konci každého roku opět vyvstávají otázky. Naplnil daný rok očekávání a predikce, které byly dány na jeho počátku nebo byl vývoj zcela jiný? Jak moc byl daný rok volatilní, co vše se událo co mělo vliv na cenu drahých kovů? Opět se analyzuje, co vše svět v daném roce zažil a co mělo vliv na vývoj cen.

Pokud bychom se podívali na vývoj v posledních letech, dalo by se říci, že jsme pravděpodobně ve fázi dalšího býčího trhu, a proto se dá očekávat, že letošní rok bude opět ve znamení růstu. I když to tak zatím nevypadá a v porovnání se začátkem roku došlo k poklesu ceny žlutého kovu, závěr roku může ještě vše změnit a zlato může na poslední chvíli ukázat svoji sílu, smazat ztráty a zakončit jej v černých číslech.

Poslední takový mnohaletý cyklus růstu započal v roce 1999, kdy se cena na konci roku pohybovala kolem cca 290 $ za unci. Následně došlo k růstu až k vrcholu, který se projevil v září 2011 a žlutý kov dosáhl hodnoty kolem 1 900 $ za unci. Za toto období 1999 - 2011 přidal žlutý kov na své hodnotě kolem 655 %.

Poté, co se svět začal výrazněji vzpamatovávat z krize z roku 2008, došlo k poklesu ceny a nastolení určitého medvědího trhu, který dosáhl svých určitých minim v prosinci 2015, kdy se cena téměř dotkla úrovně 1 000 $ za unci. Následně přišel rok 2016 a s ním kolaps a propad čínských burz, který se, jak to již v globálním světě bývá, přelil i na americké a evropské burzy. Tato situace přispěla žlutému kovu, viděli jsme postupný růst a po BREXITU hodnoty kolem 1 370 $ za unci. Tedy ve srovnání s koncem roku 2015 za půl roku nárůst kolem 20 %. Pak po částečném uklidnění situace zakončilo zlato rok 2016 v zisku kolem 9,1 %. V následujícím roce 2017 opět nárůst kolem 13,6 %. Tedy za dva roky o téměř 23 %. Bude ziskový i letošní rok?

Podívejme se na přehled vývoje ke konci roku v letech 2013 - 2017:

 

  • Dne 1. prosince 2013 se cena zlata pohybovala na úrovni 1 220 USD za unci. Dne 19. prosince došlo k propadu až na 1 188 USD za unci, ale kolem 31. ledna 2014 byla cena na 1 244 USD za unci, tedy o více než 4,7 % než v prosinci.
  • Dne 1. prosince 2014 se cena zlata pohybovala na úrovni 1 212 USD za unci. V průběhu prosince došlo ještě k propadu na 1 174 USD za unci, ale kolem 30. ledna 2015 byla cena na 1 283 USD za unci, tedy o více než 9,3 % než v prosinci.
  • Dne 1. prosince 2015 se cena zlata pohybovala na úrovni 1 069 USD za unci. V průběhu prosince došlo ještě k propadu až na 1 051 USD za unci, ale kolem 31. ledna 2016 byla cena na 1 118 USD za unci, tedy o více než 6,4 % než v prosinci.
  • Dne 1. prosince 2016 se cena zlata pohybovala na úrovni 1 171 USD za unci. V průběhu prosince došlo ještě k propadu až na 1 128 USD za unci, ale kolem 31. ledna 2017 byla cena na 1 210 USD za unci, tedy o více než 7,3 % než v prosinci.
  • Dne 1. prosince 2017 se cena zlata pohybovala na úrovni 1 275,5 USD za unci. V průběhu prosince došlo ještě k propadu a 12. prosince jsme na úrovni cca 1 241 USD za unci. Kolem 31. ledna 2018 se cena zlata dostala k úrovni cca 1 345 USD za unci. Tedy o cca 8,3 % více než v prosincovém minimu.
  • Podívejme se na následující graf, kde uvidíme konec roku 2017 a prozatímní vývoj ceny žlutého kovuroce 2018:

    Vidíme, že za toto období byla nejnižší úroveň zaznamenána 12. prosince 2017, kdy se cena zlata dostala na úroveň cca 1 240,90 USD. Následně přišel nový rok a 2.1.2018 se již cena vyhoupla na cca 1 312 USD, nárůst tedy o cca 5,72 %. Nyní kolem 6. prosince 2018 se cena pohybuje kolem cca 1 242,55 USD. Tedy oproti začátku ledna máme zatím pokles o cca -5,29 %. O den později, tedy 7. prosince 2018 se cena dotkla již úrovně 1 250 USD. Ještě 15. listopadu 2018 se cena pohybovala na úrovni cca 1 211,85 USD a při srovnání se začátkem roku činil rozdíl -7,63 %. K nynějšímu růstu na 1 250 USD teď přispěly špatné dataamerického trhu práce, oslabující dolar, pokles akciových trhů.

     

    Vývoj zlata od roku 2017 do roku 2018

    Podívejme se rovněž na vývoj za poslední 3 roky, kde vidíme prosincové propady a následně pak opětovné růsty na počátku nového roku:

     

    Vývoj zlata za poslední tři roky

    Na následujícím grafu je vidět výnosnost žlutého kovu od roku 2011 a možný vývoj v roce 2018:

    Na počátku letošního roku byly predikce, že se zlato přehoupne přes úroveň 1 300 USD a zamíří až k úrovni 1 400 USD. Nicméně máme ještě před pár týdnů, kde se může ještě vše změnit. Uvidíme co vše se ještě udá na finančním, geopolitickém atd. poli. Nicméně to vypadá, že zlato na poslední chvíli smazává ztráty letošního roku a to nás ještě čeká 11. prosince 2018 zásadní jednání britského parlamentu o odchodu z EU, kde to vůbec nevypadá, že bude smlouva schválena, což by pravděpodobně přineslo vlnu nejistoty, která by se mohla projevit na ceně žlutého kovu. Nechme se tedy překvapit, jak to vše dopadne a jak nakonec zlato zakončí rok 2018.

     

    Roční výnos zlata od roku 2011

    Ing. Jaroslav Křůpala

    Ing. Jakub Petruška

    Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


    Logo Zlaťáky.cz

    Zlaťáky.cz

    Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 10 let. Více informací na www.zlataky.cz

    K článku zatím nejsou žádné komentáře.
    Přidat komentář

    Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

    Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
    Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
    St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




    Zobrazit sloupec 

    Kalkulačka - Výpočet

    Výpočet čisté mzdy

    Důchodová kalkulačka

    Přídavky na dítě

    Příspěvek na bydlení

    Rodičovský příspěvek

    Životní minimum

    Hypoteční kalkulačka

    Povinné ručení

    Banky a Bankomaty

    Úrokové sazby, Hypotéky

    Směnárny - Euro, Dolar

    Práce - Volná místa

    Úřad práce, Mzda, Platy

    Dávky a příspěvky

    Nemocenská, Porodné

    Podpora v nezaměstnanosti

    Důchody

    Investice

    Burza - ČEZ

    Dluhopisy, Podílové fondy

    Ekonomika - HDP, Mzdy

    Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

    Drahé kovy

    Zlato, Investiční zlato, Stříbro

    Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

    Podnikání

    Města a obce, PSČ

    Katastr nemovitostí

    Ochranné známky

    Finanční katalog

    Občanský zákoník

    Zákoník práce

    Stavební zákon

    Daně, formuláře

    Další odkazy

    Auto - Cena, Spolehlivost

    Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

    Monitoring ekonomiky

    Volby, Mapa webu

    English version

    Czech currency

    Prague stock exchange


    Ochrana dat, Cookies

     

    Copyright © 2000 - 2024

    Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

    ISSN 1801-8688