Štěpán Hájek (Bossa)
Okénko investora  |  13.12.2018 13:16:31

Libru čeká těžký konec roku

Britská premiérka Theresa Mayová včera pomyslně utekla z bojiště, když odvolala dnešní hlasování dolní komory britského parlamentu o brexitové dohodě. Důvodem je podle premiérky potřeba dále jednat s Bruselem o tzv. irské pojistce. Dolní sněmovna by potřebovala od Bruselu dostatečné záruky, které by jí uspokojily. Britská libra se dostala po zveřejnění zprávy o odložení hlasování pod další prodejním tlak. Nijak výrazně jí nepomohly ani dnešní velmi solidní databritského trhu práce, což naznačuje, že libru čeká velmi složitý závěr letošního roku.

Včerejší odvolání hlasování o brexitové dohodě dnes označil britský tisk za ponížení Mayové a chaos. Dosud není oznámen ani nový termín hlasování, nejvíce skloňovaným datem je prozatím 21. leden, zároveň by měl kabinet zintenzivnit přípravy na tzv. „hard“ brexit, tedy brexit bez dohody s unií. Sama Mayová včera při svém projevu přiznala, že by dohoda neměla na dnešním hlasování příliš velké šance na úspěch. Hlavním kamenem úrazu je podle všeho tzv. irská pojistka, která rozděluje politiky. Irská pojistka řeší režim na hranici mezi Severním Irskem a Irskem a je podle všeho pro dohodu o brexitu nezbytná. Irská pojistka by byla aktivována v případě, že se obě strany nedohodnou na podrobných podmínkách budoucích vztahů do července 2020. Tu chce britská premiérka znovu prodiskutovat se svými partnery z ostatních členských zemí v Bruselu. Předseda EK Jean-Claude Juncker se však dnes vyjádřil jasně, že pro nové vyjednávání o brexitu není žádný prostor a dojednaná dohoda je tou nejlepší a jedinou jakou může Británie dostat. Procentuální pravděpodobnost vyjednání nové dohody se tedy podle všeho blíží k nule.

V pondělí, symbolicky pouhý den před plánovaným hlasováním v britském parlamentu, Soudní dvůr EU potvrdil, že Velká Británie může svůj záměr opustit unii jednostranně stáhnout. Theresa Mayová přitom vůbec nechtěla, aby se unijní soud touto možností zabýval, jelikož je pro její vládu pouze hypotetická. Mayová také několikrát zopakovala, že se hodlá řídit výsledkem referenda z roku 2016 a nechystá tak ani nové referendum, jehož pravděpodobnost podle posledních průzkumů společnosti Bloomberg vzrostla nad 45%. Rozhodnutí stáhnout brexit by bylo naprostým selháním Británie a nerespektováním výsledku referenda. Zároveň by tak země byla nucena přiznat porážku a unie by tak byla ve velmi výhodném postavení.

Pochopitelně na zprávy reagovala negativně britská libra a sentiment investorů na libře se tak možná ještě více zhoršil. Sterling se na páru s americkým dolarem dostal pod úroveň 1.26, což je nejníže za posledních 18 měsíců. Libra poslední dobou ani nereaguje na poměrně slušně vypadající data tamní ekonomiky. Dnes dopoledne byla zveřejněna databritského trhu práce, která se ukázala jako velmi solidní. Jedním z nejsledovanějších ukazatelů dnešní doby je tempo růstu mezd a to proto, že nezaměstnanost je blízko historických minim a níž už pravděpodobně klesat ani nemůže. Tempo růstu mezd zahrnující bonusy rostlo na 3,3%, očekávalo se přitom mírné zpomalení na 3%. Stejným tempem na 3,3% zrychlily i mzdy nezahrnující bonusy, což je nevíce od roku 2008. Ani takto pozitivní data nedokázala výrazněji posílit libru a ta vinou negativního sentimentu a nejistoty kolem brexitu dále ztrácí. Podle všeho jí tedy nečeká jen velmi složitý konec letošního roku, ale také vstup do roku nového.

Štěpán Hájek

Analytik finančních trhů Bossa

Pracuje jako analytik finančních trhů ve společnosti Bossa. Obchodování na finančních trzích se věnuje 6 let. Trhy analyzuje především pomocí technické analýzy, kterou kombinuje s náhledem na makroekonomickou situaci ve světě.



BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688