Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.12.2018 16:26:12

BMW s Porsche předjíždějí Teslu, 100 kilometrů nabijí pod 3 minuty


Německé automobilky BMW a Porsche představily svou novou rychlonabíjecí stanici schopnou napumpovat elektromobily dostatkem energie pro ujetí 100 kilometrů za méně než 3 minuty. V závodě o uživatelské zpříjemnění elektromobilů se tak dostávají před doposud vedoucí Teslu.

Prototyp rychlonabíječky má kapacitu až 450 kilowattů, více než trojnásobek Superchargerů od Tesly. Testovací vozidlo vyvinuté k využití této kapacity se nabijí na 80 procent během patnácti minut. Stanice Tesly potřebují podle oficiálních stránek výrobce k podobnému nabití přibližně 30 minut.

Automobilky, vyvíjející řadu elektrických modelů ve snaze dodržet stále se zpřísňující emisní limity, jsou pod tlakem odstranit nebo redukovat faktory odrazující spotřebitele od koupě elektromobilů, jako je pomalé nabíjení nebo sporadická infrastruktura. Aby rozhýbaly nadále pomalou evropskou poptávku, pustily se německé automobilky BMW, Daimler a Volkswagen do stavby sítě rychlonabíjecích stanic podél páteřní sítě evropských dálnic.

Nová superrychlá nabíjecí stanice byla vyvinuta konsorciem dvou německých automobilek, strojírenského gigantu Siemens a firmami specializujícími se na nabíjení, Allego a Phoenix Contact E-Mobility. Zkušební stanice byla otevřena ve středu v Bavorsku a je zdarma přístupná stávajícím modelům, oznámila automobilka BMW.

Nevýhodou ovšem je, že sílu nabíječky není žádný z dostupných modelů automobilky schopný plně využít. BMW i3 omezuje svůj elektrický příjem na 50 kilowattů a také přicházející model iX3, který první zákazníci dostanou v roce 2020, bude schopen přijmout maximálně 150 kilowattů.

Aby testovací vozidlo přežilo plný příval elektrické energie nové stanice, použilo Porsche chladící systém, který udržuje jednotlivé bateriové články na stálé teplotě. Kapalinový chladící systém dostaly také nabíjecí kabely. Siemens pak dodal dostatečně silný zdroj elektrické energie.

Zdroj: Bloomberg, CNN

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688