Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.12.2018 10:12:07, aktualizováno 14:05:19

Pražská burza v týdnu propadla na 17měsíční minima, SCWF dále redukuje pozice

Přetrvávající negativní globální nálada na akciových trzích se nevyhnula ani pražské burze. Polepšit si v předvánočním týdnu dokázala jen jedna emise a index PX tak odepsal výrazných 4,38 %. Tedy utrpěl jen nepatrně menší ztráty než v týdnu na konci října, kdy přišel o 4,42 %. Horší týdenní výkonnost domácí trh jinak předvedl naposledy v úvodu června 2016.

Index PX se již dostal zpět pod hranici 1 000 bodů, kde se naposledy nacházel loni v červenci. Tehdy nalezl podporu u hladiny 970 bodů. Doufat tak akcionáři mohou v obdobný zvrat vývoje…

Reagujíce na vývoj z domovského trhu Nasdaq nejvýrazněji ztratily akcie CETV, které jsou rázem letošní nejztrátovější emisí na pražské burze. Propadaly za nadprůměrné likvidity, na Nasdaq majitele dokonce vyměnily v týdnu téměř 2 % akcií. Ukázalo se, že v poslední době se akcií mediální společnosti zbavoval americký fond SCWF, který prodal více než procento akcií, resp. snížil svůj podíl již pod 1 %. Fond přitom již dříve v prosinci poodkryl oznámenou redukci pozic také v tabákové Philip Morris.


Svou vahou však na index mnohem výrazněji tlačily akcie ERSTE, které reagovaly na oznámenou bankovní daňRumunsku a která byla následně v pátek také schválena. Bance opatření v příštím roce výrazně ořeže tamní ziskovost. Od letošních březnových dlouhodobých maxim tak akcie ERSTE již odepsaly přes třetinu hodnoty. Z negativního sentimentu se nevymanil ani druhý rakouský titul VIG, který ztratil již šestý týden v řadě. Ocitl se tím již na 2 letých minimech.

Nedařilo se obdobně i zbylým finančním titulům. Akcie KB atakovaly svá říjnová 2 letá minima. Akcie MONETA zamířily již na úrovně z léta 2016, tedy z doby prvních měsíců působení na akciovém trhu. Titulu se přitom od 27.12. o něco zvýší váha v indexech CECE.

Třetí týden v řadě klesaly akcie PHILIP MORRIS, které se ocitly na 1,5 letých minimech. Ztrátám se neubránily ani jinak obdobně defenzivní akcie O2, které těžce bojují o udržení významné technické hranice u 240 . Sama společnost opět neodkoupila žádné vlastní akcie. V tomto směru je tak bez akce již rok, resp. naposledy odkupovala loni 14. prosince. Rovněž vlastně defenzivní akcie PFNONWOVENS pak v týdnu propadly o 5,5 %, což se jim nestalo od loňského září.

Akcie KOFOLA se již ocitaly na dohled svým zářijovým historickým minimům. U firmy došlo k realizaci dříve valnou hromadou schválené redukci základního jmění o 1,1 mld. , tzn. každá akcie má nyní jmenovitou hodnotu 50 . Účetní transakce má nicméně napomoci k udržení výplaty dividend.

Hlavní titul domácího trhu ČEZ se nejprve v návaznosti na růst cen elektřiny vyšplhal na měsíční maxima, páteční seance však přinesla na titulu výrazný prodejní přetlak. Neoslavil tak pozitivně výročí plnoletosti JE Temelín. ČEZ v týdnu oznámil akvizici projektů na výstavbu větrníků v Německu. V závislosti na vy soutěžení dodávek v aukcích by tak mohla společnost vystavět větrné elektrárny o kapacitě dalších až 190 MW v kontextu zde provozovaných stávajících 135 MW.

Proti trhu se v týdnu dokázaly nakonec vydat jen akcie Avast, které šlo však nejprve koupit nejlevněji od konce prázdnin.

Pražská burza v týdnu prohloubila své letošní ztráty na téměř 8,8 %. Po započítání vyplacených dividend, tedy měřeno indexem PX-TR, ztrácí 3,85 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688