TNBiz (TN.cz)
Sport  |  31.12.2018 09:26:51

Policie jde po fotbalové asociaci: Miliony z loterií dělil Pelta


Policisté prověřují jakým způsobem česká fotbalová asociace rozdělovala peníze, které měly jít na sportování dětí a mládeže. Jedná se o více než sto milionů z takzvaných loterií. Informaci přinesl server Českého rozhlasu iRozhlas.cz

Kriminalisté si od Fotbalové asociace České republiky (FAČR) vyžádali dokument, které se týkají právě rozdělování milionů. Českému rozhlasu to potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Jedná se o peníze, které asociace rozdělovala v době, kdy jí šéfoval Miroslav Pelta.

 

Vedení českého fotbalu do dnešního dne nezveřejnilo, podle jakého klíče peníze rozdělovalo. Nekomentovalo ani současné vyšetřování policie.

 

Novinářům se podařilo už v polovině roku odhalit, kam peníze z loterií šly. Rekordní sumu údajně získal vesnický fotbalový klub Osvětimany, kde působí mimo jiné i hradní kancléř Vratislav Mynář.

 

 

 

Klub získal od fotbalové asociace v roce 2016 nejdříve půl milionu korun a následně pak dalších 300 tisíc. Mynář celou situaci komentoval slovy, že o ničem neví. Z dokumentů asociace ale vyplývá, že kluby na podobné úrovni jako Osvětimany, dostávaly pouze desítky tisíc korun.

 

"Pro nás jsou to minimálně dva roční rozpočty a to si myslíme, že máme docela slušný rozpočet," řekl Českému rozhlasu Josef Jandouš z fotbalového klubu Nedachlebice.

 

Obrovské rozdíly jsou také v částkách, které dostaly jednotlivé krajské fotbalové svazy. Na nejvíc peněz si podle dokumentů přišel Plzeňský krajský fotbalový svaz, který vede vlivný zákulisní hráč Roman Berbr. Ten je zároveň místopředsedou výkonného výboru fotbalové asociace, která o penězích rozhodovala. Jedná se o částku kolem šesti milionů korun.

 

 

 

Sumu přes dva miliony získal svaz v Libereckém kraji, kterému naopak šéfuje Miroslav Pelta. Ten byl v letech 2011 až 2017 předsedou Fotbalové asociace ČR. Na funkci rezignoval poté, co ho policisté obvinili z toho, že manipuloval se státními dotacemi do sportu.

 

Částku 1,6 milionů dostal také Pražský krajský fotbalový svaz. Tomu šéfuje Dušan Svoboda, který je rovněž členem výkonného výboru fotbalové asociace. Ostatní krajské svazy získaly pouze částky kolem sto tisíců korun.

 

Z utajovaných dokumentů podle Rozhlasu také vyplývá, že sedm milionů získal i neprůhledný Spolek pro podporu mládeže a kolektivních sportů, který přitom nespolupracuje s žádnými. Navíc sídlí ve stejném bytě, jako firma, ve které figuruje jeden z blízkých spolupracovníků Miroslava Pelty.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688