Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  08.01.2019 09:14:20

Průmyslová výroba v Německu v listopadu klesla o 1,9 procenta

Průmyslová výroba v Německu se v listopadu ve srovnání s předchozím měsícem propadla o 1,9 procenta, říjnový pokles po revizi činil 0,8 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Výroba klesla už třetí měsíc za sebou, analytici přitom očekávali, že se za listopad zvýší.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že výroba se po původně oznámeném říjnovém poklesu o 0,5 procenta v listopadu o 0,3 procenta zvýší. Jejich odhady se pohybovaly od poklesu o půl procenta až po růst o 1,3 procenta.

Meziročně pak produkce v průmyslu klesla o 4,7 procenta, zatímco v říjnu se o půl procenta zvýšila.

Bez zahrnutí energetického a stavebního sektoru výroba meziměsíčně klesla o 1,8 procenta. Produkce energie se propadla o 3,1 procenta, ve stavebnictví se snížila o 1,7 procenta.

Ve zpracovatelském sektoru se výroba snížila o 1,8 procenta. Z toho produkce kapitálového zboží byla nižší o 1,8 procenta a polotovarů o jedno procento. Výroba spotřebního zboží se propadla o 4,1 procenta.

Dnešní údaje jsou podle analytiků dalším potvrzením, že německá ekonomika ke konci loňského roku výrazně zpomalila. V pondělí statistici uvedli, že zakázky německého průmyslu se v listopadu snížily o jedno procento, zatímco analytici čekali pokles o 0,4 procenta. Průzkum z minulého pátku pak ukázal, že růst německého sektoru služeb zpomalil v prosinci na nejnižší hodnotu za 27 měsíců, a to kvůli poklesu nových zakázek a kvůli zhoršení podnikatelské důvěry.

Největší evropská ekonomika, na které je závislá také řada českých firem, ve třetím čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,2 procenta. To byl první pokles od roku 2015. Německá vláda očekává, že za celý loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) zvýší o 1,7 procenta. Přední německé ekonomické instituty však čekají růst jen o 1,5 procenta. Předloni ekonomika vzrostla o 2,2 procenta, což bylo nejprudší tempo za šest let.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688