Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  21.01.2019 09:09:35

Moneta zahájí další kolo vyjednávání s PPF (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Moneta Money Bank zahájí nové vyjednávání o ceně a způsobu financování transakce o koupi Air Bank a Home Creditu.

Šéf ČEZ Daniel Beneš realizoval milionové zisky v rámci opčního programu.

Evropské akcie budou po otevření teprve hledat svůj směr, i když větší pravděpodobnost je pro mírný pokles.

Tento týden nás čeká řada předstihových ukazatelů z eurozóny. Ty ukáží, jakým směrem vykročily země do nového roku. Dnes předloží britská vláda parlamentu nový plán brexitu. Avšak žádný posun v jednání se neočekává.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech zakončily páteční obchodování ziskově. Index Dow Jones vzrostl o 1,4 %, S&P 500 si připsal 1,3 % a Nasdaq si polepšil o 1 %. V rámci širšího indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům. Nejlépe na tom byly energetické společnosti a průmyslové podniky. Oba sektory shodně vzrostly o 1,9 %. Nejméně úspěšným odvětvím, avšak stále se ziskem 0,1 %, byly utility. Celkově americké akciové trhy za minulý týden posílily o téměř 2,9 %. Tento týden bude zkrácený z důvodu dnešního státního svátku, kdy se akciových trzích neobchoduje.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují první obchodní den tohoto týdne v pozitivní náladě. Daří se všem hlavním akciovým trhům v oblasti. Nejlépe je na tom Čína spolu s Indií, kde akciové indexy shodně rostou o 0,5 %. Čína neztrácí optimismus ani po dnešním zveřejnění růstu HDP za rok 2018, který dosáhl 6,6 % meziročně. To představuje nejnižší tempo růstu od roku 1990. Proti této ne příliš povzbudivé zprávě byla dnes také zveřejněna čínská průmyslová produkce za prosinec, která meziročně vzrostla o 5,7 %, čímž překonala očekávání. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,3 %, nejvíce rostou energetické společnosti, a to o 4,9 %. Děje se tak díky růstu cen ropy na světových trzích. Jen v pátek vzrostla cena ropy Brent o přibližně 1,5 USD na téměř 54 USD za barel.

Moneta Money Bank

Jak jsme již v pátek informovali, Moneta Money Bank dokončila due dilligence chystané transakce s Air Bank a českou a slovenskou částí Home Credit. Současně také kvůli zpětné vazbě od akcionářů, kterou Moneta obdržela od ohlášení transakce, dojde k opětovnému vyjednávání podmínek obchodu. Hlavním tématem bude nová cena a také způsob financování. Až se obě strany dohodnou na ceně, musí vše schválit akcionáři Monety na valné hromadě. „Dokud nebudou tato nová jednání uzavřena, nelze stanovit datum valné hromady,“ informovala banka. Transakci také budou muset schválit příslušní regulátoři v Česku i na Slovensku. Podle Monety po říjnovém oznámení transakce vzrostl zájem investorů o její akcie. Dokládá to tím, že 25 největších institucionálních akcionářů zvýšilo svůj podíl o tři procentní body a dnes dohromady vlastní už 49 procent akcií.

ČEZ

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden realizoval zisky v rámci opčního programu. Z jeho titulu mu vznikl nárok na 150 tisíc akcií za zvýhodněnou cenu 417 CZK za kus. Ty Beneš koupil a do konce týdne 130 tisíc kusů akcií prodal s průměrnou cenou kolem 540 CZK za kus. Přišel si tak přibližně na 8 mil. CZK a ještě mu zbývá k prodeji 20 tisíc kusů akcií v hodnotě necelých 11 mil. CZK.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688