Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.01.2019 09:10:07

Americké akciové trhy ztrácely pod přílivem negativních zpráv (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kofola ČeskoSlovensko si nenechává utéct celosvětový trend většího zájmu o zdravější výživu a omezování cukru.

Evropské akcie budou po otevření trhů teprve hledat svůj směr.

Dnes se dočkáme indikátorů důvěry z oblasti francouzského průmyslu. Ty by se měly již stabilizovat a v následujících měsících začít růst. Za eurozónu se představí spotřebitelská důvěra. Ve Spojených státech dnes nečekáme žádné významnější ekonomické zprávy.

Dnes ve Spojených státech reportují přes dvě desítky firem, kde mezi těmi známějšími jsou Procter & Gamble či Ford Motor.

Analytici Société Générale zvýšili své doporučení na Koupit pro norskou ropnou společnost Petroleum Geo-Services a současně snížili doporučení na Držet pro francouzskou investiční firmu Eurazeo.

Obchodování na zámořských trzích

Akciové trhy ve Spojených státech nezahájily svůj zkrácený obchodní týden zrovna příliš optimisticky. Dow Jones poklesl o 1,2 %, S&P 500 ztratil 1,4 % a technologický Nasdaq oslabil dokonce o 1,9 %. Za těmito poklesy stojí kombinace hned několika negativních zpráv. Tou první je, že americké trhy vstřebávaly zprávy o nejpomalejším růstu čínské ekonomiky od roku 1990. Další negativní zpráva přišla od Mezinárodního měnového fondu, který již podruhé za poslední tři měsíce snížil své odhady růstu světové ekonomiky na 3,5 % v letošním a 3,6 % v příštím roce. Do třetice se vyskytly spekulace o tom, že Američané odmítli přípravné jednání s čínskou protistranou, které se mělo konat tento víkend. Mělo předcházet hlavnímu jednání, které je plánované na konec ledna a bude se ho účastnit vrcholný čínský představitel Liu He. V průběhu dne však spekulace o odmítnutí přípravného jednání vyvrátil hlavní ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow.

V rámci širšího indexu S&P 500 ztrácely všechny sektory s výjimkou utilit (+0,1 %). Nejhlubší ztráty zaznamenaly energetické společnosti (-2,2 %) a průmyslové podniky (-2,1 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu zakončují dnešní obchodování různorodě. Daří se například trhům v Thajsku (+1 %) nebo Jižní Koreji (+0,5 %). Naopak neúspěšný je dnešek pro Malajsii ( 0,9 %) či Tchajwan (-0,5 %). V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 0,1 %, nejvíce ztrácí energetické společnosti (-2,7 %). S velkým odstupem je následují výrobci nezbytného zboží (-1,1 %) a sektor utilit (-1 %). Před větším poklesem indexu brání telekomunikační firmy se ziskem 1,4 %.

Kofola ČeskoSlovensko

Spotřeba cukru na obyvatele je v Česku 19. nejvyšší na celém světě. V roce 2017 spotřeba činila 34,9 kg na osobu. Celosvětově je však stále silnější tlak na redukci cukru, která se dotýká také nápojů. Hlavní tři hráči na českém trhu, a to Kofola, Coca-Cola a Karlovarské minerální vody jsou si tohoto trendu vědomí. Nathalie Matterneová z bruselského inovačního centra Coca-Coly potvrzuje, že „je tu několik celosvětových trendů, na které musíme reagovat. Jde o snahu zařadit více přírodních ingrediencí, kalorickou kontrolu a snižování cukru“. Tohoto trendu se drží také Kofola ČeskoSlovensko, která kupuje společnosti zabývající se těmito trendy. V minulých letech došlo k akvizici například firem Premium Rosa, Titbit či Leros. Jedná se o výrobce přírodních produktů, jako džemy, sirupy, čaje nebo saláty.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.11.2019Akciové trhy pod tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) (21.11.2019) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.09.2019Akciové trhy opět pod tlakem (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.07.2019Akciové trhy pod taktovkou Jeroma Powella (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688