Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  30.07.2020 15:44:07

Saudská Arábie zaznamenala v druhém čtvrtletí deficit 29 miliard dolarů kvůli poklesu příjmů z ropy

Ministerstvo financí Saudské Arábie uvedlo, že země zaznamenala v druhém čtvrtletí tohoto roku deficit 109,2 miliard rijálů (29,12 miliard dolarů) kvůli nízkým cenám černého zlata. 

Výnosy z ropy v druhém čtvrtletí klesly meziročně o 45 % na 25,5 miliard dolarů. Celkové příjmy klesly o 49 % na téměř 36 miliard dolarů. Celkové výdaje v druhém čtvrtletí poklesly meziročně o 17 % na přibližně 65 miliard dolarů, ale v porovnání s 1.čtvrtletím se zvýšily o 7,5 %.

„Pro snížení deficitu je nevyhnutelný pokles výdajů,“ uvedla Monica Malik, hlavní ekonomka komerční banky v Abú Dhabí. „Proaktivní stanovisko vlády se už odrazilo v úsporných opatřeních ohlášených v dubnu. To ale tlumí výhled na oživení,“ uvedla.

V tomto roce, který čelil hluboké recesi, Rijád zavedl kroky jako je odstranění příspěvku na bydlení pro státní zaměstnance a ztrojnásobení daně z přidané hodnoty na 15 %, aby se posílily příjmy státu. Podle odhadů MMF by ekonomika mohla tento rok klesnout na 6,8 %.

Saudská Arábie v prvních třech měsících roku 2020 zaznamenala deficit 9 miliard dolarů, v tomto roce na mezinárodních trzích získala 12 miliard dolarů a na domácím trhu si půjčila 41,1 miliard rijálů (10,96 miliard dolarů).

Kromě půjček vláda použila v 2.čtvrtletí na financování deficitu i státní rezervy ve výši přibližně 13 miliard dolarů. To je z velké části v rámci limitu čerpání 32 miliard dolarů, na který se tento rok zaměřuje vláda.

Od března do dubna ale království využívalo zahraniční rezervy ve výši 40 miliard dolarů na podporu zahraničních investic svého státního fondu a veřejného investičního fondu.

Martin Krištoff. CFDWorld 

Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."





CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688