Ing. Petr Golka (Ronda Invest)
Okénko investora  |  25.01.2021 12:41:08

Česko má nejvyšší inflaci za 8 let a třetí nejvyšší v EU

V ČR loni vzrostly ceny nejvíce od roku 2012

Průměrná míra inflace v České republice za loňský rok vyjádřená přírůstkem indexu spotřebitelských cen činila 3,2 %. Jde o nejvyšší inflaci za posledních 8 let a zároveň třetí nejvyšší míru inflace v rámci Evropské unie. Vyšší inflaci měli pouze u našich sousedů v Polsku (3,7 %) a v Maďarsku (3,4 %). Na růstu cen se nejvíce podílely ceny tabákových výrobků, které v prosincovém meziročním srovnání vzrostly o 16,4 %, dále lihoviny (5,4 %), stravovací služby (4,7 %), nájemné (2,0 %), vodné (1,7 %) a stočné (1,5 %). 

 

Srovnání průměrné míry inflace v zemích EU v roce 2020 (v %)

Zdroj: Eurostat

 

Ceny porostou i v letošním roce

V letošním roce analytici počítají s růstem cen zhruba o 2,3 procenta. Je zde však řada faktorů, které mohou inflaci tlačit i k vyšším hodnotám. Pandemie koronaviru způsobila šok celé řadě odvětví, mnohé společnosti musely omezit či dokonce na určitou dobu zastavit svou výrobu, jiné firmy musely zavřít své provozovny. To znamená omezení nabídky a minimálně po určitou dobu to může znamenat tlak na růst cen. Stejně tak snaha firem kompenzovat si výpadky příjmů a dostat hodnoty tržeb co nejrychleji na předkrizové úrovně může posouvat ceny zboží a služeb směrem nahoru.   

Na druhé straně může spotřebitelskou poptávku podpořit snížení daně z příjmů fyzických osob. Dalším stimulem směrem k vyšší inflaci mohou být štědré vládní programy, balíčky a různé úlevy pro podnikatele i domácnosti negativně zasažené pandemií COVID-19. 

Významný vliv na ceny dováženého zboží může mít také případné oslabení kurzu koruny vůči euru, ke kterému může dojít například v důsledku horšího vývoje pandemie či pomalejším postupu vakcinace v Česku oproti ostatním zemím. 

 

Dalším faktorem, který může způsobit tlak na růst cen zboží a služeb pro spotřebitele nejen v Česku, ale po celém světě, jsou prudce rostoucí ceny komodit. Dle ukazatele The Bloomerg Commodity Spot Index jsou komodity nejdražší od poloviny roku 2014. Rostou nejen ceny zemědělských komodit jako je například sója nebo kukuřice, ale také kovy jako je zlato, stříbro, měď, zinek nebo hliník. A zvyšují se také ceny paliv a energií. V cenách zboží se rostoucí ceny komodit projeví zpravidla až s určitým zpožděním. 

 

Vývoj Bloomberg Commodity Spot Indexu od roku 2014

 Zdroj: https://markets.ft.com

 

Reálná inflace je ještě vyšší 

Měření inflace přírůstkem indexu spotřebitelských cen však není ani zdaleka dokonalé. Do indexu nejsou přímo zařazeny například ceny nemovitostí, které v posledních letech rostly o desítky procent. Ceny nemovitostí jsou v indexu zachyceny pouze nepřímo prostřednictvím pronájmů. Ty však v současné době, kdy došlo k výpadku trhu s krátkodobými pronájmy, v některých lokalitách klesají, zatímco ceny nemovitostí i nadále rostou. Náklady na bydlení přitom představují jednu z nejvyšších položek každé domácnosti. A tak se lze oprávněně domnívat, že skutečná míra inflace je oproti té oficiálně vykazované ještě o kus vyšší.

 

Češi více šetří  

Je naprosto přirozené, že v dobách zvýšené nejistoty více šetříme a vytváříme si finanční rezervy. Například loni od dubna do června si tuzemské domácnosti naspořily nejvíce peněz od vzniku samostatného českého státu v roce 1993. Nejčastěji si uspořené peníze ukládáme na běžný nebo spořicí účet. Tam ale naše úspory kvůli vysoké inflaci a velmi nízkému nebo dokonce nulovému úročení bankovních vkladů ztrácí rychle na hodnotě. Proto je rozumné si na účtu v bance ponechat jen nezbytnou rezervu pro případ nenadálých výdajů jako může být rozbitá pračka nebo oprava auta. Zbývající úspory je vhodné chytře investovat.

 

Chytrá investice

V období zvýšené nejistoty a relativně vysoké míry inflace je rozumné investovat naše prostředky bezpečně do aktiv, jejichž hodnota zpravidla roste větším tempem než míra inflace. K těm nejvíce oblíbeným patří v současné době nemovitosti. A to nejen proto, že se jedná o reálné aktivum, na které si můžeme sáhnout, ale také proto, že v Česku dlouhodobě převyšuje poptávka po bytech a domech nabídku a hodnota nemovitostí tak v dlouhodobějším časovém horizontu vždy roste. Ne každý si ale může investici do nemovitosti dovolit. Pro menší investory však existují na trhu jiné možnosti, jak těžit z výhod, které nemovitosti přináší. Není přitom potřeba disponovat milionovými částkami a zároveň je možné vyřešit vše bezpečně online. Příkladem takové investice jsou investice do úvěrů zajištěných nemovitostmi. 

Ing. Petr Golka

Petr Golka je analytikem a odborným poradcem společnosti RONDA INVEST. Vystudoval obor bankovnictví na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné, během studia absolvoval výměnný pobyt v rámci programu Erasmus na Karelia University of Applied Sciences ve Finsku. Petr má 14 letou praxi v bankovnictví a financích se zaměřením na risk management a produktový management.





RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více na https://www.rondainvest.cz.

20.10. 12:08  . . . ()
26.01. 11:37  Inflace ? (ikaktus)


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688