Martin Krištoff (CFD World)
Okénko investora  |  03.03.2021 11:09:03

Hodnotu farmaceutických společností ovlivní vyřešení produkčních problémů

Rok 2021 pokračuje v očkovacím maratonu světové populace. Akcie společností vyrábějících vakcíny proti covid-19 nezažívají svá historická maxima a jsou na tom v tomto smyslu stejně jako jiné sektory na finančních trzích. Z dlouhodobého hlediska se však očekává vyřešení výrobních problémů a objemy objednávek mají dosáhnout mnohonásobků stávající úrovně. To nahrává ve prospěch dalšího růstu akcií farmaceutických společností. Ten jsme mohli sledovat v průběhu minulého roku, kdy hodnota některých firem v tomto segmentu rostla v řadě až několika stovek procent, a to díky výsledkům klinických testů a schvalovacích procesů.

AstraZeneca

Použití vakcíny vyvinuté ve spolupráci farmaceutické společnosti AstraZeneca a Oxfordské univerzity schvaluje stále vyšší počet regulačních orgánů, což připravuje půdu pro její všeobecné použití, zejména v rozvojových zemích.

Akcie AstraZeneca se momentálně obchodují na přibližně stejné úrovni jako v minulém roce a její schválení WHO může mít poměrně silnou váhu na rozšíření použití této vakcíny dalšími zeměmi. Také rozhodnutí o tom, že se společnost zavázala, že nebude profitovat z prodeje vakcíny COVID-19, může zamíchat kartami vůči konkurentům.

Vakcína AstraZeneca se totiž prodává za nejlevnější cenu z aktuálně dostupných vakcín – podle belgického ministra zdravotnictví je to na území Evropské unie za 1,80 EUR (2,20 USD) za dávku ve srovnání s 18 € za dávku od společnosti Moderna a 12 € za vakcínu od společnosti Pfizer.

Dobrých zpráv v tomto směru je hned několik. Vláda v Canberře uvedla, že objednala dostatek dávek od AstraZeneca, které se mají vyrobit přímo v Austrálii, aby pokryly celou populaci země. Pochybnosti o účinnosti její vakcíny ve věkové skupině nad 65 let se pomalu rozplývají a její nízká cena spolu s lehkou přepravou, skladováním a manipulací z ní dělají potenciálního kandidáta, který by se časem mohl stát jednou z nejpoužívanějších vakcín na celém světě.

Pfizer

Pfizer, jako největší farmaceutická společnost ve Spojených státech, ve čtvrtém čtvrtletí zvýšila svůj meziroční čistý zisk o více než 76 %, což představuje téměř 600 milionů dolarů. A v tomto roce očekává tržby za zhruba 15 miliard dolarů z distribuce vakcíny. Společnost chce v tomto roce dodat přibližně 2 miliardy vakcín.

Dobrá zpráva pro společnost přišla z Japonska, kde Japonské ministerstvo zdravotnictví v neděli oznámilo, že oficiálně schválilo vakcínu Covid-19 od společnosti Pfizer, která je první schválenou vakcínou proti COVID-19 v zemi, protože zvyšuje úsilí o zabránění třetí vlny v období před letními olympijskými hrami.

Společnost Pfizer se posledních pár týdnů obchodovala konsolidovaným způsobem a držela se blízko hodnot 34,60 USD ze dne 29. října 2020. 

 

Moderna

Společnost Moderna posouvá očekávané dodávky 300 milionů dávek vakcíny COVID-19 do konce července. Firma poskytla v úterý (16.02.2021) aktualizaci dodávek své vakcíny COVID-19 s tím, že očekává, že do konce března dodá vládě USA 100 milionů dávek. Zároveň uvedla, že posunula očekávané dodání druhé várky 100 milionů dávek na konec května z konce června a svých třetích 100 milionů dávek na konec července z konce září. Společnost do dnešního dne uvedla, že dodala 45,4 milionu dávek své vakcíny a podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí bylo podáno asi 25,5 milionu dávek vakcíny.

Akcie společnosti Moderna oproti svým konkurentům, vzrostly za poslední tři měsíce o 87,6 %.  

 

Martin Krištoff

hlavní analytik CFD World

Martin Krištoff je hlavní analytik v CFD World. Před tím působil více než dva roky jako finanční analytik u obchodníka s cennými papíry CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s. Věnoval se zejména portfolio managementu a analýzám akciových titulů z hlediska fundamentálních i technických ukazatelů. Nadále se zabývá fundamentálními a technickými analýzami především akciových titulů."


CFD WORLD

CFD WORLD poskytuje komplexní globální a investiční služby. Kromě možnosti obchodovat forex a CFD na akciích, komoditách a indexech mohou také klienti obchodovat s fyzickými akciemi. Začínající investoři uvítají příjemné a uživatelsky přívětivé rozhraní platformy MT5. Zkušenější investoři najdou všechny pokročilé nástroje a kompletní servis, na který jsou zvyklí. CFD WORLD disponuje nejnovějšími technologiemi a inovacemi při zajištění absolutní bezpečnosti pro své klienty. CFD WORLD přijala závazek dodržovat nejvyšší stupeň ochrany prostředků svých klientů ve smyslu směrnice o trzích a finančních nástrojích (MiFID II) a s dohledem a regulací Kyperské komise pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF licencí číslo 242/14.

Více na https://cfdworld.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688