Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  03.03.2021 11:49:57

Aktuální problémy českého průmyslu – rostoucí ceny vstupů, prodlevy v dodávkách a nově i hrozba nuceného přerušení výroby

Průmyslové podniky si za posledních dvanáct měsíců prožily hodně dynamický vývoj. Loni na jaře byla řada z nich nucena přerušit výrobu, a to včetně mamutích závodů jako např. Škoda Auto, na které je řetězově navázána řada subdodavatelů. Zastavení výroby se promítlo do hlubokého propadu průmyslu, když produkce ve 2. čtvrtletí loňského roku poklesla meziročně o tři čtvrtiny. Pod výrazný pokles HDP ve 2. čtvrtletí loňského roku o 10,8 % se přitom průmysl podepsal z poloviny.

Druhá polovina loňského roku včetně jeho samotného závěru byla pro změnu charakterizována silným oživením průmyslové aktivity. Restriktivní vládní omezení se negativně promítla primárně do sektoru služeb, zatímco dopad na průmysl byl minimální. Důkazem jsou čísla ze 4. čtvrtletí, kdy se v meziročním srovnání průmysl jako celek dokázal dostat do černých čísel (+0,4 %) a nové zakázky meziročně vzrostly o 5,5 %, což je nejrychlejší tempo za poslední tři roky. Oživení v rámci jednotlivých průmyslových odvětví samozřejmě probíhalo diferenciovaně a zatímco např. automobilový průmysl jel již na plné obrátky, tak rozjezd ve strojírenství probíhal o poznání pozvolněji. V souhrnu to však nic nemění na celkovém obrázku zlepšující se situace ve zpracovatelském průmyslu jako celku.

Ačkoliv z letošního roku zatím žádná tvrdá data k dispozici nejsou, tak předstihové indikátory naznačují, že trend silného oživení pokračuje. Rychlé tempo si i nadále udržuje jak samotná produkce, tak i nové zakázky, což se promítá i do růstu zaměstnanosti v průmyslu. Když k tomu přidáme velmi solidní průmyslová čísla z Německa, tak by se na první pohled mohlo zdát, že situace v průmyslu je k aktuálním okolnostem přímo vynikající. To je však jen jeden úhel pohledu, ten pozitivní. Existuje však i druhá strana mince. Průmyslové podniky totiž v posledních měsících stále intenzivněji trápí komplikace v dodavatelských řetězcích. Situace v tomto směru není ideální od loňského jara, ale v posledních měsících došlo ke zhoršení.  Narůstající prodlevy v dodávkách se stále více promítají i do zrychlujícího růstu vstupních nákladů. Vzhledem k tomu, že si průmyslové podniky chtějí zachovat v nelehké době konkurenceschopnost, tak zatím jen minimálně promítají růst cen nákladů do cen svých výstupů, což je dostává pod finanční tlak. Zároveň zde dochází ke kumulaci inflačních tlaků, které se mohou zprostředkovaně v průběhu roku začít výrazněji promítat i do spotřebitelské inflace.

Zrychlující ceny vstupů a prodlevy v dodavatelských řetězcích však aktuálně nejsou jedinými problémy, které průmysl trápí. Vzhledem k alarmujícímu vývoji covidové situace v ČR se nucené omezení produkce nad průmyslem vznáší jako Damoklův meč. Ačkoliv vláda přerušení produkce vesměs striktně odmítá, tak tuto variantu zcela vyloučit nelze. Jasněji může být v tomto ohledu v polovině března. V každém případě by mělo opakování loňského jara v průmyslu velmi negativní dopad na vývoj české ekonomiky jako celku. Předpokládané hospodářské oživení by se posunulo hlouběji do 2. čtvrtletí. Státní rozpočet by se dostal pod ještě větší tlak než nyní a Česká národní banka by byla nucena posunout signalizované zvýšení úrokových sazeb. Negativní by byl i dopad na kurz koruny. Česká měna v závěru února oslabila nad hranici 26 CZK/EUR a na udržitelný návrat zpět pod 26 to do doby, než dojde ke stabilizaci covidové situaci, nevypadá. Případná uzavírka v průmyslu by však mohla korunu dočasně katapultovat až k hladině 27 CZK/EUR, kde se naposledy obchodovalo loni v listopadu. 

Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.


AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku, Německu a Francii. Klientské portfolio tvoří více než 39 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz


03.03. 15:55  zavřít (Vlk)
03.03. 15:39  zavřít (Jose)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688