Pavel Peterka (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  21.09.2021 09:51:14

Zářijové zasedání ČNB přinese nejvyšší letošní růst sazeb

Nejnovější měření Českého statistického úřadu ukázalo v srpnu na meziroční růst inflace ve výši 4,1 %. Proti očekávané hodnotě v současné prognóze ČNB tak byla inflace o zhruba jeden procentní bod vyšší. I přes tento vysoký rozdíl naměřené hodnoty a prognózy členové bankovní rady, alespoň navenek, nepanikařili a nepůsobili překvapeným dojmem. Překvapení nevydrželo ani na samotných trzích. Koruna sice proti euru krátkodobě zpevňovala, ale v současnosti kurz opět osciluje okolo hodnoty z devátého září – den před zveřejněním údajů o „překvapivě“ vysoké míře inflace v České republice.

Proč nebyla inflace vysoko nad prognózou překvapením? Česká republika totiž není jedinou zemí na světě, která by se v současné době potýkala s vysokou inflací. Existuje řada globálních proinflačních tlaků, které působí v zásadě na všechny světové ekonomiky. Jedná se především o silné nákladové tlaky způsobené nedostatky klíčových výrobních vstupů. Například problematika s nedostatkem mikročipů trvá v současnosti déle než rok a v současné době nelze očekávat dramatické zlepšení.

Problém s nedostatky výrobních vstupů se během uzavírek ekonomik po celém světě přenesl do řady dalších oblastí, kdy vidíme plánované uzavírání výrobních závodů. Ty nejsou bez vstupů schopny vyrábět. Jejich výstupy pak přirozeně chybí a budou chybět v dalších částech dodavatelsko-odběratelských řetězců, což působí další komplikace na trzích. K tomu se přidává ve srovnání s rokem 2020 drahá lodní přeprava, drahá ropa a vinou chaosu v oblasti emisních povolenek a dokončení nového plynovodu z Ruska i dražší plyn. Začínají se objevovat první varování před rizikem blackoutu s příchodem zimy v Evropě.

Vedle globálních proinflačních tlaků existuje samozřejmě i řada tlaků specifických pro Českou republiku. Prvním silným proinflačním tlakem je situace na trhu práce, kde nedostatek kvalifikované pracovní síly žene mzdy vzhůru. Situace ohledně šíření viru Covid– 19 komplikuje doplnění kapacit českého trhu práce zahraničními pracovníky. Pokud nedojde k zásadní změně, pak lze očekávat pokračování současného trendu a s tím i růst tlaků na vyšší inflaci. K tuzemským proinflačním tlakům dále přispívá stále ještě uvolněná měnová politika a velmi expanzivní fiskální politika. Meziroční inflace v srpnu ve výši 4,1 % proto nelze považovat za příliš překvapivou. Vysoká inflace bude dle našich odhadů v Roklen pokračovat minimálně do konce letošního roku.

Vývoj situace v oblasti růstu cen je pro zářijové zasedání ČNB naprosto zásadní. Vysoká míra inflace, která je nad očekáváním v prognóze i nad tolerančním pásmem inflačního cíle, přímo vybízí bankovní radu ke zvýšení úrokových sazeb. Dle našeho názoru je zvýšení sazeb na zářijovém zasedání jisté. Díky vysoké inflaci a neutuchajícím proinflačním tlakům očekáváme úrokový hike ve výši 50 bodů oproti trhy zaceněným 25 bodům. Trh již tuto možnosti částečně zacenil, a proto jsme byli svědky posílení koruny na nejsilnější hodnoty od začátku pandemie. Následné oslabení zpět nad 25,40 za euro se již neslo v duchu globální tržní nervozity oslabující riziková aktiva, včetně koruny.

Do konce roku očekáváme pozvolné zvýšení úrokových sazeb ČNB o celkem 100 bazických bodů.

Pavel Peterka

Zastupuje pozici hlavního ekonoma finanční skupiny Roklen. Je kandidátem na titul Ph.D. v oblasti aplikované ekonomie se zaměřením na digitální firmy a digitální ekonomiku na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, kde také aktivně přednáší. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze, kde se věnoval ekonomii, národnímu hospodářství, managementu a v rámci prestižní vedlejší specializace rozvoji firem. V minulosti pracoval jako analytik společnosti CETA, kde pracoval na odvětvových analýzách a na analýzách dopadů regulace. Ve finanční skupině Roklen pracuje na pozici hlavního ekonoma. Jeho specializací je dění na měnových a finančních trzích.


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688