Vojtěch Boháč (WOOD & Company)
Okénko BIG EXPERT  |  01.12.2021 15:22:59

Listopad na pražské burze

V průběhu listopadu posílil index PX o 2,35 procenta a poslední den v měsíci zakončil na 1 357,22 bodu. Hned začátkem měsíce benchmark zpevnil o 1,84 procenta, což je největší nárůst, který index zaznamenal od poloviny července. Během uplynulého měsíce také navýšil svá dlouholetá maxima, když 9. listopadu dosáhl na hodnotu 1 388,38 bodu. Výše se pohyboval naposledy v září roku 2008. Od začátku roku přidal 32,14 procenta.

Banky na pražské burze se v listopadu na směru neshodly. Moneta posilovala nejvíce ze všech titulů v indexu. Přidala 10,60 procenta. Za růstem stály především zprávy, že došlo k posunu při vyjednávání o akvizici Air Bank. Akcionáři Monety si oproti dřívějším nabídkám vyjednali výhodnější pozici při úpisu nových akcií banky. O schválení nabídky se bude hlasovat 20. prosince na valné hromadě Monety. To Erste a Komerční banka měly odlišný vývoj. Na začátku měsíce si připsaly poměrně velké přírůstky. Obě banky totiž v prvním listopadovém týdnu reportovaly své solidní výsledky hospodaření. Španělská CaixaBank navíc oznámila, že dokončila prodej svého podílu v Erste, a opadly tak obavy z možného převisu akcií na burze. Na konci měsíce ale zhoršující se situace kolem nemoci covid-19 v Evropě způsobila nervozitu na bankovním trhu. Tu ještě přiživily informace o nové variantě koronaviru a banky se ocitly pod tlakem. Komerční banka tak oproti konci října skončila 0,12 procenta v minusu. Erste se udržela 2,18 procenta v kladných číslech.

Nejlépe performující bankou od začátku roku zůstává Erste, která posílila o 47,58 procenta. Za ní se ale pořadí oproti říjnu změnilo. Moneta je druhá s přírůstkem 41,18 procenta. Komerční banka za jedenáct měsíců přidala 30,97 procenta.

ČEZ v průběhu listopadu posílil o 0,27 procenta. Cena podkladových komodit sice většinu měsíce rostla, ČEZ ale brzdila nejistota způsobená narůstajícími počty pozitivně testovaných na covid-19. Strach z možného lockdownu, a tím pádem menší poptávky po elektřině, stahoval cenu energetické společnosti dolů. Od začátku roku si ČEZ připsal 42,72 procenta.

O poznání lépe na tom byl během uplynulého měsíce Avast. Ten posílil o 7,60 procenta. Pomohly mu především zprávy, že americké antimonopolní autority nemají připomínky k případné fúzi se společností Norton. V průběhu listopadu fúzi schválili akcionáři obou společností. K dokončení spojení je potřeba ještě souhlas od dalších antimonopolních úřadů v zemích, ve kterých firmy operují. Za jedenáct měsíců roku 2021 si Avast polepšil o 16,87 procenta.

Nejvíce v rámci indexu PX během listopadu oslabily akcie Kofoly. Ty ubraly 4,64 procenta na 308 korun. Od začátku roku ale stále 30,51 procenta v plusu. Na pražské burze se přestaly obchodovat akcie firmy Stock. Od začátku měsíce do 26. listopadu oslabily o 1,77 procenta. Od začátku roku přidaly 41,04 procenta především díky zprávám o tom, že nápojářskou společnost chce koupit firma CVC.

I přestože v listopadu Česká zbrojovka (CZG) odepsala 2,32 procenta, zůstává letos nejvíce rostoucím titulem v indexu. Od začátku roku posílila o více než 72 procent. V průběhu uplynulého měsíce český výrobce zbraní oslaboval i kvůli zrychlenému úpisu akcií. Část bývalých akcionářů Coltu pomocí něj prodávala více než dvouprocentní podíl v CZG.

Druhý listopadový týden se na trhu START začala obchodovat společnost FIXED. Po prvních pěti dnech obchodování se její akcie pohybovaly na ceně 500 korun za kus, což je o více než 125 procent nad upisovací cenou 222 korun. Strmý nárůst ale následovalo oslabování. Celkem tak akcie během listopadu podražily o 55 procent a měsíc zakončily na ceně 344 korun.

Vojtěch Boháč

Junior Analytik

Vojtěch studuje magisterský obor ekonomie na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. V rámci vedlejší specializace se věnuje statistice a kvantitativní analýze. Ve společnosti WOOD & Company pracuje na pozici junior analytika. Zajímá se o dění na pražské burze, makroekonomii a měnovou politiku. Ve volném čase si rád vyjede na kole, nebo si přečte severskou detektivku.

WOOD & Company

WOOD & Company je přední nezávislá finanční skupina působící ve středoevropském regionu v oblastech obchodování s cennými papíry, správy aktiv a poradenství v rámci firemních financí.

WOOD & Company je největším institucionálním obchodníkem s akciemi v regionu. V rámci správy aktiv nabízí produkty jak kvalifikovaným investorům (např. realitní fondy), tak retailové klientele (platforma Portu). Služby firemních financí zahrnují poradenství při fúzích a akvizicích nebo při transakcích na kapitálovém trhu (primární či sekundární úpisy na akciových burzách).

Více na www.wood.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688