Okénko BIG EXPERT  |  02.12.2021 19:30:55

Projeví se propad ceny ropy na čerpacích stanicích?

Pandemie koronaviru změnila fungování celé společnosti. Z perspektivy investorů jsme se dočkali nových podmínek na trhu a také z pohledu spotřebitelů došlo k mnohým změnám. Lidé se sžívají s nejvyšší inflací za dlouhé roky. Kde se střetávají cesty investorů a spotřebitelů? Obvykle na komoditním trhu, protože výkyvy v cenách surovin se rychle přenášejí do peněženek spotřebitelů. A nejdůležitější surovinou stále zůstává ropa.

Cesta z negativních cen nad $80 za barel

Příchod COVID-19 vedl k bezprecedentním anomáliím na ropném trhu. V reakci na příchod pandemie se ceny ropy dokonce ocitly v negativním teritoriu. Kvůli restrikcím přestalo mnoho lidí cestovat, létat, nebo dokonce chodit do obchodů. V jednu chvíli padala poptávka po ropě o 1/3, což znamená přibližně 30 mil. barelů ropy denně. Kvůli velkým disproporcím mezi nabídkou a poptávkou se ropný oligopol OPEC spojil s dalšími zeměmi včetně Ruska a masivně omezili nabídku. Spojení ropných producentů pod zkratkou OPEC+ trvá dodnes.

V reakci na koronavirus přišla mnohá stimulující opatření. Do trhu natekly biliony dolarů z centrálních bank a cestou rekordního zadlužování se vydaly mnohé vlády. Globální ekonomika dostala masivní injekci, na kterou reagovala masivním růstem. První obavy o dostatek ropy na trhu se objevily už v průběhu minulého roku a ceny rostly z nízkých úrovní o desítky procent. Růst nepřestal ani letos a začaly se objevovat první předpovědi o vzestupu až k úrovni $100 v závěru tohoto roku. Vzhledem k poslednímu poklesu ceny se zdá, že pouze šokující zpráva by mohla způsobit tak masivní cenový růst během následujících týdnů, aby se předpovědi vyplnily. Nicméně cena ropy zůstává stále na relativně vysokých úrovních, které mají negativní dopad na hospodářské oživení.

Koronavirus dále zlobí trhy

V posledních měsících jsme byli svědky několika koronavirových vln a následných restrikcí. Většinou však neměly na trhy reálný dopad a během pár týdnů se ceny surovin objevily zpět na původních úrovních. Mutace Omikron způsobila v závěru minulého týdne nejvyšší paniku od jarních měsíců. Ukazuje se, že OPEC+ nepodlehl tlaku USA a některých dalších zemí na růst produkce ze svého pohledu správně.

Černý pátek tak kromě nákupní vlny letos přinesl masivní slevy díky zprávám z Jižní Afriky o nové mutaci. Cena ropy propadla do dnešního dne až o 18 %! Riziko uvalení dalších restrikcí podobné těm z první vlny řádně nahlodalo náladu investorů. Například v sousedním Rakousku už byl striktní lockdown zaveden a mobilita občanů propadla ve srovnání se situací v předchozím období o několik desítek procent. Pokud se ukáže, že současné vakcíny nejsou dostatečnou ochranou proti nové mutaci, tak cestování může být opět na dlouhou dobu omezeno. Lidé budou zůstávat doma a poptávka po ropě klesne. Většina populace by nízké ceny ropy přivítala, ovšem OPEC+ by byl jistě jiného názoru. Kartel čeká přebytek nabídky v Q1 2022 a další pokles poptávky kvůli nové mutaci by už mohl organizaci donutit k akci.

Zaplatíme méně u čerpacích stanic?

Pravděpodobně ano! Nicméně je dobré pamatovat na to, že cena ropy tvoří pouze minoritní část ceny paliv pro konečné spotřebitele.

Cena se skládá z těchto hlavních komponent:

  • Ropa

  • Marže rafinérie

  • Distribuce a marketing

  • Daně - spotřební a DPH

V České republice se cena ropy podílí na celkové ceně pro spotřebitele jen o něco málo více než 1/3 a více než polovinu ceny tvoří daně. V zemích velkých producentů jako například v USA se cena ropy podílí na výsledné ceně paliv přibližně z poloviny. Z toho vyplývá, že i v případě výrazného poklesu o čtvrtinu by se cena paliv na čerpacích stanicích snížila ani ne o desetinu, a to ještě s obvyklým několikatýdenním zpožděním způsobeným doprodáváním zásob a snahou udržet vyšší marži.

Co dále můžeme na ropě čekat?

Na trhu s energiemi existuje v současné době více otazníků než obvykle. Energetickou krizi může pomoci zbrzdit nástup nové mutace, jejíž důsledky lze v současnosti odhadovat jen stěží. Počátek nového roku obvykle přináší nižší poptávku, ale na cenu mají výrazný vliv zimní teploty.

Od OPEC+ se tak nedá očekávat velká aktivita směrem k uvolňování těžebních kvót. Růst produkce by mohl být dokonce na čas zastaven, zvláště pokud by cena budovala nová minima. Aktuální čtvrteční zasedání OPEC+ však žádnou změnu v nastoleném trendu nepřineslo. Kartel se bude snažit udržet cenu nad $70 za barel, což mnoha státům dovoluje rozvíjet těžební projekty a zároveň jejich státní rozpočty by se ve většině případů měly držet v pozitivním teritoriu.

Jiří Tyleček

Stal se fanouškem finančních trhů během studií na vysoké škole, kdy realizoval první obchody na burze. Po několika pracovních zkušenostech začal pracovat jako analytik finančních trhů ve společnosti XTB se zaměřením na obchodování komodit v čele s ropou a zlatem. Během několika let své zájmy rozšířil o centrální bankovnictví, které hrálo po hypoteční finanční krizi stěžejní roli. K jeho současné práci patří fundamentální i technická analýza měnových párů, komodit, akcií a akciových indexů. Myšlenkově se transformoval ze zarytého zastánce volného trhu do pozice umíněného liberála.


XTB

XTB jako přední evropský broker byl založen v roce 2004 a je jedním z největších brokerů na světě s kancelářemi ve 13 zemích, včetně České republiky, Slovenska, Velké Británie, Španělska, Německa, Francie a Chile. Pražská kancelář je zde od roku 2008. Je regulován světovými dohledovými orgány jako je britské FCA, polské KNF nebo kyperský CySEC. Od roku 2016 je společnost kotována na varšavské burze.

Více na https://www.xtb.com/cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688