Hesham Elamroussy (ExxonMobil)
Okénko BIG EXPERT  |  20.12.2021 15:48:36, aktualizováno 15:50:24

Expertní pohled na zachycování a skladování uhlíku

Společnost ExxonMobil bude i nadále přispívat k pokroku v řešení zachycování uhlíku

Myšlenka zachytit emise CO2 předtím, než vystoupají do atmosféry, se může zdát jako futuristické řešení, ale tato technologie již existuje a nadále se vyvíjí. 

Zachycování a skladování uhlíku je proces zachycování CO2 z průmyslových činností, který by se jinak uvolnil do atmosféry, a následné vstřikování tohoto CO2 do hlubokých geologických formací pro bezpečné a trvalé uložení pod zem. Schopnost této technologie dekarbonizovat sektory náročné na emise, jako je odvětví výroby energie a odvětví veškeré výroby obecně, bude klíčová, jelikož přispěje k řešení klimatických změn a naplnění cílů Pařížské dohody. Zatímco obnovitelné zdroje energie budou hrát důležitou roli ve světové energetické transformaci, zachycování a skladování uhlíku zůstává jednou z mála osvědčených technologií schopných významně snížit emise právě v sektoru výroby. Po zachycení je dalším krokem přemístění CO2 pod zem a jeho bezpečné a trvalé uložení.

 

 

Dekarbonizace je ve výše uvedených průmyslových odvětvích neuvěřitelně obtížná kvůli obrovskému množství energie potřebné k udržení provozu zařízení. A všechna tato energie tvoří více než 70 % všech globálních emisí souvisejících s energií. V současné době je řešení pro zachycování uhlíku jednou z mála osvědčených technologií s potenciálem dekarbonizovat tato odvětví a zároveň je nákladově efektivní a škálovatelné.

Společnost ExxonMobil a její partneři pracují na vývoji řady technologií řešení zachycování a ukládání uhlíku prostřednictvím portfolia počátečního základního výzkumu a vývoje. Jedna technologie, přímé zachycování ze vzduchu, funguje tak, že v podstatě vysává emise CO2 z atmosféry. Další používá karbonátové palivové články k zachycení emisí z výfukových proudů. Kromě toho zkoumáme nové materiály, jako jsou kovo-organické konstrukce, které mají masivně zhuštěné povrchy, aby absorbovaly emise jako houba. A konečně další možností je využít přirozenou schopnost stromů a jiných rostlin zachycovat uhlík v rámci biosekvestrace.

 

Jelikož neexistuje pouze jedno řešení, které by plně vyřešilo změnu klimatu, technologie zachycování a ukládání uhlíku bude zásadní pro výrazné snížení emisí v celosvětovém měřítku.

Společnost ExxonMobil bude i nadále přispívat k pokroku v řešení zachycování uhlíku a dalších technologiích pro snižování emisí, které by mohly přivést svět na správnou cestu k energetice budoucnosti s nižšími emisemi.

Hesham Elamroussy

Hesham Elamroussy je držitelem bakalářského titulu (B.Sc.) s vyznamenáním a magisterského titulu (M.Sc.) z inženýrství na Alexandrijské univerzitě. Navštěvoval také pokročilé leadership programy na Maastrichtské škole managementu, INSEAD, Thunderbird School of Global Management a Harvard Business School. Hesham Elamroussy strávil celou svou kariéru v ropném a plynárenském sektoru. Postupoval skrz různé posty na místní, regionální a globální úrovni, včetně řady vedoucích rolí v ústředí společnosti ExxonMobil ve Spojených státech. V současné době působí v Praze jako Lead Country Manager společnosti ExxonMobil v České republice a hrdě vede organizaci s téměř 1200 talenty z ~ 85 národností, která poskytuje služby ExxonMobil po celém světě.

ExxonMobil

Společnost ExxonMobil je jedním z největších světových veřejně obchodovaných poskytovatelů energií a výrobců chemikálií. ExxonMobil celosvětově prodává paliva, maziva a chemikálie pod čtyřmi značkami: Esso, Exxon, Mobil a ExxonMobil. Působení společnosti ExxonMobil v České republice se datuje od roku 1921. V roce 2004 bylo založeno Prague Global Business Center na podporu operací ExxonMobil po celém světě.

Více na www.exxonmobil.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

21.03.2024  Příliš opatrná ČNB? Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
20.03.2024  Česká národní banka opět snížila své úrokové sazby Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688